Hol volt, hol nem volt Bill Gates?

A nap híre: Bill Gates nem nyilatkozott Bjoern Benkow norvég újságírónak. A Big Bill című négyoldalas interjút a Mann nevű norvég magazin és az Aftonbladet elnevezésű svéd bulvárlap közölte, ám Eirik Lae Solberg, a Microsoft norvég leányvállalatának szóvivője közölte, hogy az egész szöveg szemenszedett hazugság, Bill Gates soha nem beszélt Benkowval, az újságíró csak kitalálta az egészet.

A norvég szerző állítása szerint Bill Gates egy kétórás repülőút alatt válaszolt a kérdésekre. Craig Beilinson, Gates titkára viszont határozottan tagadta, hogy az említett időpontban főnöke úton lett volna, s állítása szerint az újságíró és a Microsoft vezére nem találkoztak. A cikk érdekesebb állításaiból az AP hírügynökség közölt válogatást. Ezek szerint Gates soha nem hord magánál többet egy tízcentesnél, s a feleségével egydolláros fogadásokat szoktak kötni. A riport szerint a Google-ról és az európai trösztellenes eljárásról nyíltan beszélő Microsoft-vezér azt a nagy éleslátást feltételező mondatot is mondta: „A Google okosan csinálja.”

Bjoern Benkow – aki készített (?) már interjút Tom Cruise-zal és Oprah Winfrey-vel is – egyelőre elérhetetlen, így nem kommentálta a Microsoft cáfolatát, bár a Dagens Naeringsliv nevű dán lapnak korábban megerősítette az interjú valódiságát.

A Mann szerkesztője, Knut Christian Moeng a Microsoft nyilatkozata után bejelentette, hogy a havonta megjelenő lap következő, augusztusi számában elnézést fognak kérni a történtek miatt. A norvég Microsoft jelezte, hogy „örömmel” fogadják a bocsánatkérést. Moenggel ellentétben But Olof Brundin, az Aftonbladet szóvivője viszont meg van győződve az interjú valódiságáról. „[Benkow] Egy igen elismert riporter, kiváló munkássággal a háta mögött. Nincs okunk kételkedni a szavaiban” – mondta.

Előzmények