A következő amerikai kormány (is) szigorítana a közösségi média keretein

Joe Biden kiemelt technológiai tanácsadója, Bruce Reed szerint épp itt az idő, hogy a közösségi média óriáscégeit tegyék felelősségre vonhatóvá a platformokon keringő tartalmak miatt.

A technológiai szektor vállalatait Amerikában egy Section 230 néven ismert törvény védi meg jelenleg attól, hogy felelősségre vonhassák őket a felhasználóik által közzétett tartalmak, bejegyzések miatt. A CNBC beszámolója szerint ugyanakkor nagy esély van rá, hogy a Joe Biden vezette következő amerikai kormánynál 180 fokos fordulat áll be ebben a témában.

Bruce Reed Biden fő technológiai tanácsadója, és már az elnöki kampány során is azt hangoztatta, hogy éppen itt az ideje, hogy a közösségi média cégeit felelősségre vonhassák a platformokon megjelenő tartalmak miatt.

Hirdetés

Reed már akkor is Biden kulcsembere volt, amikor utóbbi alelnökként működött. Az utóbbi években pedig folyamatosan tech-reformot sürget, a nonprofit Common Sense Mediánál például tanácsadóként tevékenykedett a változásokért.

Reed és egy társa könyvet is írtak arról, hogyan alakítja át a technológia az életünket. Ebben kiemelték, hogy amennyiben a nagy közösségi platformok árbevételt szereznek a náluk megjelenő tartalmak révén, akkor ezekért a tartalmakért felelősséget is kellene vállalniuk. Itt olyan példákat említett, mint a következmények nélkül megjelenő káros tartalmak és azok reklámjai, amelyek pénzt hoznak.

A tanácsadó azt mondja, hogy amennyiben az óriáscégek algoritmusai erőszakos vagy káros tartalmakat segítenek terjeszteni vagy reklámozni, akkor a felelősség a vállalatoké kell, hogy legyen. Hosszú távon Reed véleménye alapján csak úgy lehet moderálni a tartalmakat, ha magát az üzleti modellt moderálják.

A könyv kimondja, hogy ideje kidobni a Section 230-at, és mindent elölről kezdeni – ennek lehetőségét pedig a Facebookkal szemben igen kritikus Joe Biden is jelezte már.

Az amerikai Kongresszuson persze sok múlik majd, ráadásul a szakértők szerint a republikánusok a konzervatív vélemények cenzúrája miatt vannak felháborodva, a demokraták pedig az álhírek és az erőszak következmények nélküli terjedése miatt.

Reed azonban a politikai ellentétek miatt nem izgul, szerinte mindkét oldal érdeke, hogy megoldják ezt a helyzetet, ráadásul a technológiai szektor problémái jelenleg a legfontosabbak között vannak a gazdasági vonatkozásuk miatt.

Azóta történt

Előzmények