Harmadával nő a kártyaterminálok száma Magyarországon

Az igénylők terminálonként 80 ezer forintot, összességében 2,4 milliárd forint eszközbeszerzési támogatásban részesültek, amelyből több mint 30 ezer új bankkártya-elfogadóhely létesül.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ma reggel jelentette be, hogy a kormány modern elektronikus fizetési módok elterjedését célzó programjához hét pénzügyi szolgáltató vállalta a bankkártya-elfogadóhelyek számának növelését, így a program keretében 30 200 darabbal, azaz közel 30 százalékkal fog nőni a bankkártya-terminálok száma.

Az eszközök beszerzésére nyújtott támogatásért cserébe a programban részt vevő szolgáltatók vállalták, hogy a támogatásnak megfelelő összegben kedvezményt nyújtanak a terminált igénylő kereskedőknek. Ennek megfelelően a telepített terminálok használatáért a kártyás forgalom legfeljebb 1 százalékának megfelelő díjat számíthatnak fel. (Összehasonlításképpen: a kisebb forgalmú vállalkozások korábbi díjterhelése gyakran 3%-5% között mozgott.) Az elektronikus fizetési rendszerhez történő csatlakozáskor korábban nem volt ritka a 20-30 ezer forintos, egyszeri telepítési díj felszámolása – írják a minisztériumi közleményben –, azonban a programban telepített termináloknál ez megszűnik, kizárólag a már említett a forgalom legfeljebb egy százalékát kitevő jutalékot kell fizetni.

A szolgáltatók nyílt felhívás keretében nyújthattak be támogatási igényt, a saját üzleti terveik, lehetőségeik alapján eldönthették, hogy hány darab új bankkártya-leolvasó telepítését vállalják. Az igénylők terminálonként 80 ezer forintot, összességében 2 416 millió forint eszközbeszerzési támogatásban részesültek, amelyből 30 200 darab új bankkártya-elfogadóhely létesül. A POI Partner Kft. 10 ezer, az OTP Bank Nyrt. 7000, az ICT Partner Kft. 5000, az NHB Bank Zrt. és a K&H Bank Zrt. 3000, a HelloPay Zrt. 1200, a Virpay Kft. pedig 1000 darab terminál telepítését vállalta. Az összeget kizárólag új, korszerű bankkártya-elfogadó terminálok beszerzésére fordíthatják. Mivel a költségvetési keretet meghaladó támogatásra érkezett a jogszabályi feltételeknek megfelelő kérelem, a Nemzetgazdasági Minisztérium 16 millió forint pótlólagos forrásról gondoskodott a többletigény kielégítésére.

Azóta történt

Előzmények