Két év múlva indul az azonnali banki átutalás rendszere

A Nemzeti Bank azt ígéri, a fejlesztés nem jár majd a költségek érzékelhető mértékű emelkedésével.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatóságának döntése alapján az azonnali fizetés hazai alapinfrastruktúráját az MNB tulajdonában álló GIRO Zrt. fogja létrehozni – közölte tegnap a bank. A rendszernek 2019 második felétől készen kell állnia a fizetési műveletek azonnali feldolgozására, a szolgáltatási szint növekedése pedig nem járhat érezhető díjnövekedéssel sem a pénzforgalmi szolgáltatók, sem azok ügyfelei számára. Az új rendszer megvalósítási koncepciója megfelel az MNB pénzügyi stabilitási tanácsa által 2016 decemberében megfogalmazott alapelvárásoknak.

A rendszer használatával lehetővé válik az átutalások és az arra épülő egyéb innovatív fizetési megbízások maximum 5 másodperc alatt történő lebonyolítása az év minden napján, éjjel-nappal. Létrehoznak egy olyan másodlagos számlaazonosítókat kezelő adatbázist is, aminek köszönhetően akár e-mail cím, mobiltelefonszám vagy adószám használatával is lehet fizetést indítani, nem kell ismerni a címzett hosszú számlaszámát. Mindezen funkciókat kiemelkedő feldolgozási kapacitás és folyamatos rendelkezésre állás mellett fogja biztosítani az új alapinfrastruktúra.

Az új fizetési rendszer biztosítja az ügyfelek számára a fizetések azonnali és végleges teljesítését, aminek révén a küldött összegek rögtön újrafelhasználhatóvá válnak. Ennek érdekében a pénzforgalmi szolgáltatóknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy a GIRO-nak MNB-nél vezetett technikai számláján mindig megfelelő mennyiségű pénzfedezetet tartsanak.

Az MNB az alapinfrastruktúra működésével kapcsolatos részleteket 2017 márciusának végéig közzéteszi a https://www.mnb.hu/penzforgalom/azonnalifizetes oldalon.

Azóta történt

Előzmények