A Xiaomi is összeállt egy online bankkal

A befektetők bejelentették, hogy az okostelefon-, illetve alkalmazásgyártó kínai Xiaomi közös vállalkozást indít egy helyi online bankkal, és miután sikerült megállapodni a márkanévben, hamarosan el is indítják a szolgáltatást. A New Hope Group tegnap közölte, hogy a részvényesek és felügyelő testületek elfogadták, hogy az új vállalkozás Sichuan XW Bank néven fog működni, és ezek után a hivatalos indulásra már nem sokat kell várni. Az alapítást a Xiaomi még a nyáron jelentette be, amikor közölték, hogy 115 millió dollárt fektetnek a bankba.

Hirdetés

A Xiaomi lépése korántsem úttörő, trendnek számít, hogy a nagy kínai technológiai vállalatok a helyi piacon egyelőre még kis számban működő online bankok számát gyarapítják. Elsőként a Tencent hozta létre 2015-ben a WeBank, majd az Alibaba indította el a MYBank elnevezésű szolgáltatását.

Az elemzők szerint a szolgáltatásindítások mögött a diverzifikáció a motiváció, mivel az okostelefonos piac bővülése megtorpant, így a tech cégek egyrészt az otthoni okos eszközök terjesztésétől, másrészt a szoftveres szolgáltatások bővítésétől várják a fellendülést. Az online bankolás Kínában igen jó üzletnek tűnik, mivel a bankszektor hagyományos része gyakorlatilag teljes egészében állami kézben van, és ezek a pénzintézetek elsősorban az állami vállalatok igényeit szolgálják ki, így a kkv-k finanszírozása komoly nehézségekbe ütközik. Ezt a kormány is érzékeli, így 2014 óta egyre nagyobb számban adnak ki vállalkozások számára bankalapítási, -működtetési licenceket.

Az új bank jegyzett tőkéje 3 milliárd jüan (mintegy 431 millió US dollár) lesz, főbb tulajdonosai a Xiaomi leányvállalata, a Sichuan Yinmi Technology (30%), a Chengdu Hongqi Chain Co. Ltd. (30%), illetve a New Hope Group (15%).

Azóta történt

Előzmények