Össztűz alá kerülhet az EU-ban a fizetős Facebook

Az Európai Fogyasztói Szervezet is panaszt tett a Meta ellen, a fizetős Facebook szerintük megszegi az EU-s fogyasztói törvényeket.

Miután az osztrákok támadásba lendültek a NOYB-on keresztül a Meta fizetős Facebook és Instagram szolgáltatása ellen, becsatlakozott az Európai Fogyasztói Szervezet (BEUC) is. Panaszt tettek az EU-s fogyasztóvédelmi hatóságnál, szerintük a szolgáltatás megszegi az EU-s fogyasztói törvényeket.

A BEUC és tagjai, a fogyasztóvédelmi szervezetek azt állítják, hogy a Meta csak pénzért ad magánszférát. A Meta szerint ők ezzel az EU-s törvényeknek felelnek meg, és választást adnak a felhasználóknak az adatgyűjtések és a célzott hirdetések kapcsán.

A BEUC szerint a Meta törvényt sért, tisztességtelen, megtévesztő és agresszív gyakorlatot alkalmaz. Részben blokkolja a szolgáltatást, hogy eldöntsék az emberek gyorsan, mit akarnak, ehhez pedig félrevezető és hiányos információt adnak. Szerintük a felhasználók adatait akkor is gyűjtik és használják majd, ha fizetnek. A díj nagyságát is sérelmezik, drágának találják, ennyiért szerintük meg sem fontolják az emberek, és épp ezt akarja a Meta, teszik hozzá. Azonban az embereknek nem szabadna fizetniük a magánszférájuk védelméért, hangsúlyozzák.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények