Az EU szerint tombol a nőgyűlölet az interneten

Az EU jelentése szerint az online gyűlölethullám fő célpontjai a nők.

Az EU legutóbbi jelentése rávilágít, hogy az egyre erősödő online gyűlölet, zaklatás, sértegetések és szexuális erőszakra való felbujtás fő célpontjai a nők.

Az FRA azt mondja, hogy az EU-nak és a közösségi cégeknek nagyon oda kellene figyelni a moderálás során a nemekre és az etnikumra is.

Persze a közösségi cégeknek sok egyéb miatt is fájhat a feje, az amerikai Szenátus januárban a Meta, az X, a Snap, a Discord és a TikTok vezérigazgatóit is meghallgatja, alapvetően azért, mert a platformjaik képtelenek megvédeni a gyerekeket. Kemény kérdésekre számíthatnak, a politikusok szerint a big tech gyermekvédelmi önfegyelmezésének hiánya nem maradhat többé válasz nélkül. A TikTok maga a kínai kémkedési vádaktól tartva norvég adatközpontot húz fel, az eddigi legnagyobbat Európában, helyi adattárolási célokkal. Montana állam pedig egyelőre nem tilthatja be a TikTokot, mert egy bíró blokkolta a tervezetet – igaz, a döntés csak előzetes, lesz még folytatása.

Az EU-s tanulmányhoz visszakanyarodva: a YouTube, Telegram, Reddit és X platformokat is vizsgálták az EU-ban, 2022 januárja és júniusa között. Mondhatnánk, hogy azóta sokkal rosszabb a helyzet, de frissebb eredményekről nem esett szó.

A tanulmány szerint minden országban és platformon a nőket célozta főként a gyűlölet, de az afrikai származásúakat, a romákat és zsidókat is támadták. Háromszor annyi gyűlölet zúdult viszont a nőkre, még Németországban, Olaszországban és Svédországban is.

Az FRA szerint olyan elképesztő mennyiségű gyűlölet tombol a közösségi médiában, hogy az EU-nak és a platformoknak lépniük kell, lényegében használni kell a DSA kényszerítő erejét.

Bár az EB októberben a legnagyobb platformok ellen vizsgálatot indított és mindenhol sok a kritika,  látványos eredmények nincsenek.

Azóta történt

Előzmények