Az Apple szerint kiberbűnözési hullámot eredményezhet az EU-kényszer

Az Apple szerint ha muszáj lesz engedélyezni az App Store-on kívülről származó appok telepítését, kiberbűnözési- és kártevőhullámmal nézhetünk szembe.

Az Apple újabb kritikát fogalmazott meg az EU törvénytervezeteivel kapcsolatban.

Az óriáscég szerint amennyiben kényszerítik őket, hogy tegyék lehetővé a felhasználók számára az App Store-on kívülről származó szoftverek telepítését, akkor az nagy kiberbűnözési hullámhoz és kártevők tömegeihez vezethet.

A Spotify, Match Group és Epic Games részvételével működő Coalition for App Fairness szerint mindez nem igaz, nem az App Store adja a biztonságot, hanem a titkosított adatok és az antivírusok. Éppen ezért azt várják a hatóságoktól, hogy kényszerítsék ki az Apple korlátozásainak lazítását. Céljuk, hogy megkerülhessék azokat, majd még több felhasználót érjenek el, továbbá megkerüljék a 30 százalékos „Apple-adót”.

Az Apple külön elemzést is közölt a héten az úgynevezett side-loading veszélyeiről. A cég szerint ennek támogatásával sokkal több kártékony app jutna el a felhasználókhoz, így a kiberbűnözők még könnyebben támadhatnák őket, még külsős alkalmazásboltok esetében is. Ezen felül a felhasználóknak kevesebb irányításuk lenne a letöltött appok fölött is. Az elemzésben kitértek a Kaspersky androidos eszközöket érintő tanulmányára is, amely szerint havi közel 6 millió támadás éri az androidos készülékeket.

Sokak szerint a fejlesztőket nem is ez érdekli igazán, hanem az in-app vásárlási megoldások és az Apple saját fizetési rendszerének megkerülése. Ezekkel szintén foglalkozik az EU-tervezet. Panaszkodnak a digitális hirdetők is, amelyek árbevételt veszítették az Apple új adatvédelmi funkcióival – az érintettek side-loading útján terjesztett appokkal kerülnék meg állítólag a védelmi intézkedéseket.

Vestager tervezete azonban az EU-s törvényhozóktól és az EU-országoktól is zöld utat kell kapjon, mielőtt törvényi erőre emelkedhet, valamikor 2023-ban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények