Elképesztő, hogy mennyire visszaesett az Apple gépek iránti kereslet

Az IDC és a Canalys elemzőcégek szerint jelentősen megzuhant az idei első negyedév során a PC-s piac, a legjobban az Apple eladásai csökkentek, több mint 40 százalékkal.

Átlag harmadával csökkent a globálisan leszállított PC-k száma az idei első negyedév során, a legnagyobb zuhanást pedig az Apple szenvedte el a top 5-ben.

Általánosságban a piac a világjárvány utáni lassulástól és a fogyasztói költekezések csökkenésétől szenved, de a bizonytalan gazdasági környezetre és a túlkészletekre is hivatkoznak az elemzők az IDC és a Canalys piacelemző cégeknél.

A piacot a Lenovo vezeti, az IDC szerint a szektor 22,4 százalékát birtokolja, majd a HP 21,1, a Dell 16,7, az Apple 7,2, az ASUS 6,8 százalékkal következik. Ugyanilyen sorrendben 30,3, 24,2, 31, 40,5 és 30,3 százalékos visszaeséseket tapasztaltak, a teljes piac pedig 29 százalékkal zsugorodott egy év alatt.

A Canalys még nagyobb lejtőről beszél, az ő számaik szerint a Lenovo 23,6 százalékon áll (30,3 százalékos csökkenéssel), a HP 22,2 százalékon (24,1 százalékos csökkenés), a Dell 17,6 százalékon (31 százalékos csökkenés), az Apple 7,5 százalékon (45,5 százalék), az ASUS 7,3 százalékon (29,3 százalékos csökkenés), míg a teljes piac 32,6 százalékos mínuszt mutat.

Az előrejelzések szerint hasonlóan gyenge hónapokra számíthatnak a gyártók a folytatásban is, így a lejtő tartós lehet a világjárvány alatti keresletrobbanás után. A kereslet csökkenése ugyanakkor lehetőség, hogy stabilizálódjon az utóbbi 2 évben állandóan megingó ellátási lánc. A Kínán kívüli stratégiák is átértékelődhetnek. Javulásra az idei év végétől számítanak az elemzők, de nem mindenki optimista, látva az elhúzódó inflációt, a költségcsökkentéseket és a bankszektor gondjait.

Azóta történt

Előzmények