Kiderült, hogy miért tarol megint az Apple és az iPhone

Miközben a globális mobilpiac lejtőn van, az iPhone-eladások megint emelkedtek, köszönhetően a feltörekvő piacoknak, főszerepben Indiával.

Sokáig emlegették az inflációt és a recessziót, az elmúlt időszakban megjelent rengeteg beszámolóból azonban kiderült, hogy rengeteg cég ért el hatalmas vagy rekordszintű nyereségeket (nem mindenki persze, de a tech óriások zöme igen). A lejtőn lévő globális mobilpiac és a csökkenő eladások ellenére az Apple is meglepte a befektetőket, ugyanis az iPhone-eladások emelkedtek (1,5 százalékkal, 51,3 milliárd dollárra, szemben a globális szektor 13 százalékos mínuszával).

Tim Cook elárulta ennek a titkát: a feltörekvő piacoknak köszönhetik, főszerepben Indiával, ahol folyamatosan csábítanak át az androidos felhasználók táborából újabb és újabb vevőket.

Cook szerint ezek a piacok újabb növekedési lehetőségeket kínálnak, viszonylag fiatal populációval és kevés iPhone-nal, ezért is koncentrálnak majd ezekre is. Számos dél-ázsiai, latin-amerikai és közel-keleti országban eladási rekordot döntött az Apple.


[+]

A legjobban mégis India van a fókuszban, itt nemrég két boltot is nyitott az Apple, rekordokat ért el, Cook szerint bővül a középosztály, és az ország fordulóponthoz érkezett.

Értelemszerűen az Apple nem csak egy mobilt akar eladni, hanem az Apple-eszközökre és -szolgáltatásokra állítani az embereket, így idővel Apple Watch, AirPods készülék is kerülhet a vevő listájára, Apple-szolgáltatások előfizetéseivel.

A jelentések szerint elképesztően népszerűek a használt iPhone-ok is, nagyon pörög ezek piaca. Az újracsomagolt iPhone-ok eladásai 2022-ben 16 százalékkal emelkedtek, Indiában 19 százalékkal. Cook szerint ezek kevés árbevételt hoznak a cégnek, mégis igyekeznek segíteni a piacot, hogy könnyebb legyen új iPhone-ra becserélni a meglévőt, de közben olyan strapabíró legyen minden modell, hogy több tulajdonost is kiszolgáljon. Így ráadásul olyan árszinteken is versenyezhetnek, ahol máshogy nem tudnának, tette hozzá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények