A Samsung behúzza a chip-kéziféket az elmúlt évtized legrosszabb számai miatt

Közel 96 százalékkal zuhant éves szinten a nyereség, 2009 óta nem volt ilyen gyenge profitja a Samsungnak – már a dél-koreai óriás is befékezi a memóriachipek gyártását.

A múlt héten már lehetett sejteni, hogy nagyon rossz számokat közöl majd a Samsung az idei első negyedévre vonatkozóan, aztán valóban figyelmeztették a befektetőket, hogy az elmúlt bő egy évtized legrosszabb számaira készülhetnek.

A Samsung előrejelzései szerint nagyjából 48 milliárd dolláros eladást sikerült generálniuk az első negyedévben, ami éves szinten 20 százalékos visszaesés. A működési nyereség csak 455 millió dollár, ami éves szinten közel 96 százalékos visszaesés.

2009 óta nem közölt ennyire gyenge profitot a Samsung, ennek fő oka pedig a memóriachipekkel foglalkozó divízió – ezért már a Samsung is úgy döntött, hogy az elhúzódóan gyenge kereslet fényében befékezi a memóriachipek gyártását.

Erre azután kerül sor, hogy 2022 negyedik negyedévében közel 70 százalékkal zuhant meg a nyereség – akkor még az inflációt és a geopolitikai helyzetet látták ennek okaként. A Samsung riválisai egyébként már rég visszafogták a gyártást. A Samsung hosszú távon továbbra is elkötelezett a befektetések és fejlesztések mellett.

A részletes eredményeket még ebben a hónapban közzéteszik.

Azóta történt

Előzmények