Az Apple és a big tech a pénzpiacra hajt, a hatóságok ezt nem nézik jó szemmel

A hatóságok így is egyre kritikusabbak voltak a big tech cégekkel, de azok pénzpiaci mozgolódása újabb felháborodásokat váltott ki a köreikben.

Bár az USA-ban, az EU-ban, a briteknél, az ausztráloknál és Indiában így is nehezen követhető már a trösztellenes ügyek száma a big tech cégek ellen, a hatóságokat trösztellenes szempontból még jobban magukra haragították ezek a vállalatok, amikor megpróbáltak betörni a pénzpiacra.

Hirdetés

Többek között az Amazon, az Apple, a Google és a Meta is próbálkozik, az amerikai CFPB pedig most konkrétan az Apple ténykedését kezdi el vizsgálni. A brit FCA pedig szélesebb körben néz szét a szektorban.

Míg az Apple egyes szolgáltatásait (például a kizárólag az USA-ban elérhető Apple Cardot) meglévő bankok működtetik, addig a Pay Later funkciónál már az Apple viselkedik bankként, ezzel haragította magára a CFPB-t.

Az Amazon nemrég online biztosítási áruházzal újított Nagy-Britanniában, de az FCA szerint a fogyasztók számára nyújtott rövid távú előnyök végül összezúzzák a riválisokat hosszú távon. Az FCA szerint a big tech cégek a pénzügyi szektorban indítandó szolgáltatásaikkal együtt már előnyöket nyújthatnak a fogyasztóknak, igen versenyképes árakkal, jobb hatékonysággal – de hosszú távon versenyjogi aggályok merülnek fel, a gyors piacszerzést követően visszaélhetnek majd fölényükkel.

Azóta történt

Előzmények