A Meta kénytelen eladni az egyik cégét a britek nyomása miatt

Elfogadta a britek döntését a Meta, az egyik trösztellenes ügy eredményeként el kell adnia a már felvásárolt Giphyt.

Miután egy bíróság kiállt a korábbi döntés mellett, a brit versenyhatóság véglegesen is elrendelte, hogy a Meta köteles eladni a Giphy animált képre szakosodott platformot. A hatóság szerint a felvásárlás árt a riválisoknak és felszámol egy lehetséges versenytársat a reklámpiacon. Új bizonyítékokat és érveket is figyelembe vettek, de véleményük nem változott.

Hirdetés

A Meta közölte, hogy elfogadja a CMA utasítását, bár csalódott. Együtt dolgoznak majd azon, hogyan válasszák le a Giphyt a Metáról. A brit hatóság még tavaly novemberben blokkolta a 400 millió dollárosnak mondott felvásárlást.

Ez az első eset, hogy egy hatóság egy amerikai tech óriást egy már felvásárolt cég eladására kényszerít, és megerősíti azokat a törekvéseket, amelyek a big tech domináns, versenyellenes viselkedésének letörésére irányulnak.

Az USA trösztellenes hatósága egyébként a Meta Within Unlimitedet érintő felvásárlása miatt perel, a VR-fitnesz appok monopolhelyzetének veszélye miatt – de az EU is folyamatosan igyekszik trösztellenes és adatvédelmi ügyekben kordában tartani az óriásokat és azok üzleti modelljét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények