Nem kartellezett a könyvpiacon az Amazon

Két trösztellenes pert is ejtett egy amerikai szövetségi bíró, aki szerint az Amazon és a nagy kiadók nem kartelleztek a könyvpiacon.

Az Amazont és öt nagy kiadót azzal vádoltak két amerikai, trösztellenes perben, hogy illegális módon szövetkeztek az amerikai könyvek (hagyományos és elektronikus) árainak rögzítése érdekében, ezzel pedig több pénzt húztak ki a fogyasztók és a könyvesboltok zsebeiből.

Gregory Woods szövetségi bíró Manhattanben azonban ejtette mindkét ügyet, amely az Amazon, Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Macmillan Publishing Group, Penguin Random House és Simon & Schuster ellen lett elindítva.

A felperesek szerint megállapodást írtak alá a vádlottak, az Amazon 30 százalékos ügynöki díja mellett megemelték az e-könyvek árait, és garantálták, hogy az Amazon árainak senki nem megy alá. A könyvkereskedők szerint az Amazon diszkriminatív kedvezményekkel arra kényszerítette őket, hogy többet fizessenek a kiadóknak, és visszaessenek az eladásaik. A vád szerint az e-könyves és nyomtatott könyves kereskedelmi piac 90 és 50 százalékát fedi az Amazon, ezen könyvek 80 százalékát pedig a fenti kiadók.

Egy másik bíró a múlt hónapban bizonyítékok hiányában a perek lezárását javasolta, beszédesnek tartva az első ügyben, hogy a fogyasztóknak nincs jó magyarázata arra, miért lettek volna a kiadók motiváltak egy olyan összeesküvésben, amely tovább erősíti az Amazon dominanciáját e-könyv-kereskedőként.

Azóta történt

Előzmények