Felverte az iPhone-árakat az Apple és az Amazon?

Egy perben azzal vádolják a két óriást, hogy együttműködtek annak érdekében, hogy felverjék az iPhone és iPad készülékek árait.

Újabb trösztellenes pert kapott a nyakába az Apple és az Amazon, ezúttal párban. A két óriást azzal vádolják, hogy gyakorlatilag minden eladót töröltek az Amazonról, amely új Apple terméket kínált, az együttműködés célja pedig az volt, hogy szövetkezzenek az iPhone és iPad készülékek árainak felverésére.

A vád szerint régebben az Amazon kevés Apple terméket árult, másolatoknak is helyet adott, azonban miután az Apple 10 százalék engedményt adott az Amazonnak, utóbbi 600-ból csak 7 kereskedőt tartott meg a platformján, és egyeduralkodóvá vált a forgalmazásban.

Miközben árakat emeltek, addig az Apple stabilizálta a kereskedőláncban az árait, és örökre eltüntették a 20 százalékos vagy annál is nagyobb akciókat – állítják.

A vád szerint a két cég azon dolgozik, hogy kizárják a versenytársakat és árakat emeljenek, és pont ezeket a gyakorlatokat kellene a trösztellenes törvényekkel megállítani. A perben olyan amerikai fogyasztókat képviselnek, akik 2019 eleje óta vettek iPhone-t vagy iPadet. Háromszoros kártérítést és a fenti gyakorlat beszüntetését követelik.

Azóta történt

Előzmények