Tovább sztrájkolnak az ausztrál Apple-dolgozók, jobb fizetést és pihenést kérnek

Újabb sztrájkra készülnek az Apple dolgozói Ausztráliában, jobb fizetést és hétvégi pihenést követelnek – de az USA-ban sem egyszerű a helyzet.

A jelentések szerint nem egyszerű az Apple és a szakszervezetek, dolgozók helyzete az USA-ban, ugyanis a vállalat minden erővel igyekszik megakadályozni az érdekvédelmi tömörülések létrejöttét, a szakszervezetbe lépett dolgozóknak pedig nem adja meg automatikusan a plusz juttatásokat, a tárgyalópartnerek elől pedig eltitkolja a részleteket.

Ausztráliában is feszült a helyzet, ott több száz dolgozó immáron a második sztrájkra készül. Miután a 4000 helyi dolgozó 87 százalékának ajánlatot tett a vezetés, az érintettek 68 százaléka visszautasította azt, az ügy kiélesedett, egyre többször sétálnak ki az Apple boltokból a dolgozók.

A tervek szerint további munkabeszüntetésekről, sztrájkokról egyeztetnek majd, tisztességes megállapodást akarnak elérni.

A szakszervezetek szerint az Apple helyi béremelései valójában fizetéscsökkentések és szörnyű a munka és magánélet egyensúlya. Inflációkövető béremelést akarnak, továbbá két hétvégi, egymást követő pihenőnapot.

Az Apple azzal védekezik, hogy a minimálbérei 17 százalékkal meghaladják az ágazati minimumot, és a teljes munkaidős dolgozóknak járnak a hétvégék.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények