Fizetős lesz a Wikipedia a nagy tech cégek számára

Fizetős fejlesztői eszközöket és szolgáltatásokat kínál majd a Wikimedia Enterprise azoknak a cégeknek, amelyek a Wikipedia adatbázisát használják.

A Wikipedia úgy döntött, hogy fizetős szolgáltatást indít – ezzel a nagy tech cégektől szedne be jelentős bevételt, azért cserébe, hogy azok hozzáférnek az adatbázisához.

Bár az enciklopédiát egy nonprofit szervezet működteti, amely adományokból tartja fenn magát, most készül egy kereskedelmi termék, amely még idén elérhetővé válik. A Wikimedia Enterprise fizetős fejlesztői eszközöket és szolgáltatásokat kínál majd a Wikipedia adatbázisát használó cégek és szervezetek számára.

Jelenleg az olyan cégek, mint az Amazon, az Apple, a Facebook vagy a Google ugyanazt a nyilvános adatbázist használják a termékeikhez, mint amit az átlagemberek is elérnek. Ezek a cégek viszont a keresési találataikban és a digitális asszisztenseikben is megjelenítik az információkat. A jövőben ezért fizetniük kell majd – cserébe személyre szabott adathalmazt kapnak majd, ügyfélszolgálattal, technikai szakértőkkel és pontos projekthatáridőkkel.

A Wikimedia LLC már egyeztet is a nagy technológiai óriásokkal, júniusra aláírhatják a megállapodásokat. Mindez nagy mérföldkő, az óriásokkal ugyanis sokszor szembekerült a Wikipedia. Míg a Google egy Knol rivális platformmal akarta kiszorítani, a Wikipedia álhíreket gyűjtő oldallal és közösségi hálózattal vágott volna vissza.

A licencmegállapodás most új bevételi forrást ad a Wikimedia Foundation kezébe.

Azóta történt

Előzmények