A Google hajlandó hatalmas pénzeket fizetni a hírekért

Míg a Facebook Ausztráliában kitiltotta a platformjáról a híreket, addig a Google és a News Corp végül megállapodtak a tartalmak használatáról.

Egy várható, de mégis megdöbbentő lépés keretében a Facebook Ausztráliában kitiltotta az oldaláról a híreket. A Google végül más utat választott, pedig még radikálisabb lépésre készült.

Bár a Google még hangosabban tiltakozott az ausztrál tervezet miatt, és a keresője Ausztráliából való kivonulásával fenyegetőzött, végül három éves megállapodást írt alá a News Corp alá tartozó kiadványokkal.

Ennek értelmében a Google News Showcase Amerikában, Nagy-Britanniában és Ausztráliában is számos nagy kiadvány tartalmait használja majd (mint például a The Wall Street Journal vagy a MarketWatch). Az üzlet pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra, de a News Corp annyit elárult, hogy igen jelentős összegekről van szó.

Ezen felül a Google hajlandó megosztani a reklámbevételeit, pénzt fektetni a kiadványok hang- és videoalapú tartalmaiba, továbbá előfizetéses platformot is fejleszt a megállapodás keretében.

A Google szempontjából ez egy hatalmas fordulat, a szakértők nem számítottak erre a váratlan szövetségre. A News Corp ráadásul a Google egyik legnagyobb kritikusa volt eddig, és azért lobbizott, hogy a hatóságok darabolják fel a céget.

A Google működésképtelennek nevezte azokat az ausztrál terveket, amelyek alapján az online platformok kötelesek fizetni a kiadóknak, amikor tartalmat jelenítenek meg tőlük vagy linkekkel hivatkoznak az anyagaikra (akár a keresőben is). A Google bár a keresőjének leállításáról beszélt, végül szükségszerű megállapodást kötött, amivel egyrészt jelezni is próbálta: szükségtelen törvényi erőre emelni az ausztrál elképzelést.

Azóta történt

Előzmények