Nyíltan egymásnak esett a Google és a Microsoft

A növekvő verseny, a trösztellenes vizsgálatok és a hackerbotrányok szorult helyzetbe hozták a technológiai óriásokat, a Google és a Microsoft már egymásra dobálóznak.

Nyíltan kritizálja a másik felet a Google és a Microsoft, részben a hatóságok és a törvényhozók gyakorolta fokozódó nyomás miatt.

A többi technológiai óriáshoz hasonlóan a Google és a Microsoft is elképesztő mértékű befolyással bír a világban és az emberek életében, emiatt aztán trösztellenes vizsgálatok és politikusok célkeresztjébe került. Miközben egyre nagyobb a verseny, az ilyen vállalatokra gyakorolt nyomás is folyamatosan nő, a Reuters megfogalmazása szerint a Google és a Microsoft most pedig azon ügyködnek, hogy melyik tudja hamarabb a busz alá dobni a másikat.

A két óriás rivalizálása szokatlan mértékű nyilvánosságot öltött, miután mindkét cég vezetői vállalatuk megvédésére kényszerültek. A Google-t azzal vádolják, túlságosan meghatározó a médiaiparban és a reklámpiacon, ezzel kapcsolatban a múlt hét végén egy amerikai kongresszusi, trösztellenes meghallgatást is tartottak.

A Microsoftot pedig azért támadják, mert szerepe volt a világ legnagyobb biztonsági botrányának nevezett SolarWinds-ügyben, de mielőtt elült volna az ügy, erre is rálicitált az Exchange-botrány, aminek révén a Microsoft ügyfelei világszerte nagy veszélybe kerültek.

Brad Smith, a Microsoft elnöke a vizsgálatokkal kapcsolatos meghallgatásokon a Google-t támadta: az elmondása szerint a médiavállalatok arra vannak kényszerítve, hogy a Google eszközeit, a Google hirdetési rendszerét használják, a Google-nek szolgáltassanak adatokat és megfizessék a Google-adót.

A Google erre azzal reagált, hogy a Microsoft akkor kezdi el támadni őket, amikor épp a SolarWinds-ügy közepén vagyunk, és amikor az ügyfeleik több tízezreit (hatóságokat, NATO-szövetségeseket, bankokat, telekomcégeket, rendőrségeket, kórházakat, tűzoltóságokat, médiacégeket) aktívan támadják a hackerek a Microsoft hibái és az általuk védtelenül hagyott biztonsági rések miatt. A Google szerint a Microsoft eközben megpróbálja tönkretenni a nyitott web működését is.

Azóta történt

Előzmények