Musk szerint bezárják a Teslát, ha kémkedtek az autóik

A napokban megjelent, kínai kémkedési botrányokra reagálva jelentette ki Elon Musk, hogy bezárják a Teslát, ha igazak a vádak.

Sok embert megleptek azok, a múlt hét végén felbukkant jelentések, amelyek szerint már nem csak a kínai cégeket vádolják kémkedéssel, hanem például a Teslát is.

A korábbi hírek szerint a Tesla járműveit kitiltották a kínai hadsereg létesítményeiből, továbbá az állami dolgozók számára is tilos lesz Teslákat használni. A jól értesült források szerint a kínai vezetés nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja a Teslákat, amelyek állítólag kémkedésre használhatóak (többek között a telepített kamerák révén).

Elon Musk végül maga is megszólalt az ügyben: a Tesla ügyvezetője azt állítja, hogy bezárják a céget, ha az autóikat tényleg kémkedésre használták Kínában vagy bárhol máshol. Mint mondta, az ő érdekükben az áll, hogy minden információt nagyon bizalmasan kezeljenek.

Az ügyet tovább súlyosbítja, hogy a kínai korlátozásokat pont akkor vezették be, amikor kínai és amerikai diplomaták találkoztak Alaszkában. Ez volt az első élő találkozó közöttük, mióta Joe Biden elnök hivatalba lépett.

Elon Musk a China Development Forum kapcsán nagyobb és kölcsönös bizalom kialakítását sürgette Amerika és Kína között. Ez persze az ő érdeke is, hiszen Kína az elektromos autók legnagyobb piaca a világon, a Tesla eladásainak 30 százalékát teszi ki a kínai piac – azonban ahogy Európában a Volkswagen, Amerikában a Rivian, úgy Ázsiában a Nio és a Geely kezdik egyre jobban szorongatni a vállalatot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények