Az Amazon 3D-s megoldása hozhat áttörést az okostelefonok piacán

Szóbeszédeknek utánajárva, korábbi kiszivárgott információkat megerősítve közli a TechCrunch, hogy az online kereskedelem egyik, talán legnagyobb cége, az Amazon eszközfronton is újabb támadást indít a versenytársak ellen, és két okostelefont fejlesztenek: egy olcsó „néptelefont”, illetve egy felső kategóriás készüléket, amelyik 3D-s, szemmozgás-követő technológiával is rendelkezni fog.

Hirdetés

A csúcskütyüről korábban már a The Wall Street Journal is hírt adott az év elején, amikor arról írtak, hogy a hardverfejlesztést takaró „Project B” kódnevű fejlesztési folyamatban készülnek az új eszközök. A drágábbik modell először a „Duke”, majd a „Smith” nevet kapta, és az Amazon idén még semmiképp nem akarja piacra dobni.

Amazon

Sokkal többet még most sem lehet tudni a fejlesztésekről, de a Journal riportjából kiderül, hogy az új okostelefon csak része egy nagyobb projektnek, mely egy komplex otthoni szórakoztatóelektronikai hardver-összeállítást jelent – a projektnek vannak A, B, C és D részei, és a cégnél összefoglalóan csak ABC-projekteknek nevezik őket egy névtelen forrás szerint.

Ezek közül talán a Smith a legérdekesebb, mivel ennél az eszköznél megjelenik a 3D. Igaz, nem úgy, hogy a hagyományos három dimenziós megjelenítést alkalmazná, hanem úgy, hogy a telefon négy kamerát tartalmaz a sarkokban (plusz az ötödik a hátoldalon), melyek szemmozgás-, valamint fejmozgáskövetést alkalmaznak, és a felhasználó számára így hoznak létre 3D-s látványt.

Amazon

De mindez csak egy az újítások közül: az Amazon állítólag arcfelismerő funkciót is beleépít, illetve egy olyan képfelismerőt, amely egy felvett, lefényképezett objektumot képes azonosítani, majd elvezeti a felhasználót az ezzel összekapcsolható Amazon-kínálathoz.

Azt sem tudni, milyen operációs rendszer szolgálná ki ezeket az igényeket, de a forrás szerint valószínűleg egy olyan Android-változat, amelyik támogatja a 3D-s megjelenítést. Az elérhető minőség is bizonytalan – ám az értesülések szerint a technológia még kísérleti fázisban van, legkorábban öt év múlva remélnek belőle piaci terméket. A szabadalmi védettséget mindenesetre már rég, 2008-ban kérte az Amazon tulajdonosa, Jeff Bezos, és 2010-ben meg is kapta egy olyan eszközre, mely a térbeli megjelenítés illúziója mellett távoli gesztusvezérlést is képes kínálni.

Annyi bizonyos, hogy az Amazon igen nagy elővigyázatossággal kezeli a fejlesztéseket, próbálnak minden érdeklődőt kizárni ebből a folyamatból.

Azóta történt

Előzmények

  • Amazon Mayday – házhoz jön a segítség

    Az Amazon tegnap bemutatta az új Kindle Fire HDX tableteket, de a hardvernél sokkal érdekesebb két új szolgáltatás, az élő online technikai segítség és az eddig csak streamelhető Prime Instant videók letölthetősége.

  • A SZTAKI-é az első 3D-s magyar honlap

    Az intézet munkatársai a webprogramozás alapjaira támaszkodva dolgoztak ki egy egyszerű technológiát a weboldalak háromdimenzióssá tételére.

  • Ingyenes okostelefon az Amazontól?

    A cég tagadja, hogy idén egyáltalán telefont adnának ki, és azt is közölték, hogy ha mégis lesz majd telefon, azt nem ingyen kapják meg a felhasználók.

  • A Skype 3D-s videóhívást fejleszt

    Az üzletág vezetője szerint még sok évet kell várni arra, hogy a mindennapok része legyen, de meg fog történni.