Hamarosan drónokkal viszi ki az árukat az Amazon

Kisebb szenzációt okozott a hétvégén, hogy Jeff Bezos, az Amazon vezetője a CBS televíziónak adott interjújában ismertette a cég azon tervét, mely szerint hamarosan elindíthatják a Prime Air nevű szolgáltatást, és ennek keretében drónokkal fogják eljuttatni a kisebb súlyú és méretű megrendelt árukat ügyfeleikhez, maximum félóra alatt.

A kutatási-fejlesztési részleg által kidolgozott projektről már a cég honlapján is olvashatóak információk, és ezek szerint maga a technológia gyakorlatilag megvan, a további fejlesztéseket pedig 2015-ig várhatóan elvégzik. Azért 2015-ig, mivel egy már jó ideje napirenden lévő ügyben várhatóan akkorra, legkésőbb az év december 31-ig születik döntés egy új törvény formájában: az amerikai szövetségi légi felügyelet (Federal Aviation Administration) már dolgozik a pilóta nélküli repülő eszközök, így a drónok civil felhasználásának szabályozásán. Természetesen még akkor sem várható robbanás, ha kész lesz a jogi keretrendszer, hiszen több évig is eltarthat a drónos kiszállítási forma kiépítése.

Az Amazon elektromotoros drónjai nagyjából 15 kilométeres hatósugarúak, a kézbesítési helyet a GPS segítségével találják meg. A kis gépek teherbírása körülbelül 2,5 kg. Ez kevésnek tűnhet, de Bezos az interjúban elmondta, hogy az általuk közvetített árucikkek 86 százaléka kisebb súlyú ennél.

Azóta történt

Előzmények