A Skype 3D-s videóhívást fejleszt

A Skype alapításának tizedik évfordulóján a kommunikációs szolgáltatás üzletágának vezetője, Mark Gillet a BBC-nek adott interjújában megerősítette a korábbi pletykákat, melyek szerint a csapat egy új funkció, a 3D-s videóhívás kifejlesztésén is dolgozik.

Hirdetés

Gillet ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy még nagyon a munka elején tartanak, éveket kell még arra várni, hogy a technológia elérhetővé váljon a felhasználók számára, egyelőre még csak a 3D-s képernyők és kamerák képességeit vizsgálták meg. A jelen állás az, mondta el a vezető, hogy a 3D-s kijelzők rohamtempóban fejlődnek, ezzel nemigen lesz gond, a problémát a mozgókép 3D-ben történő rögzítése okozza, mivel ilyen eszköz egyelőre nem létezik – pontosabban a 3D-s kép előállítása több kamerával megoldható már most is, ám ennek tömeges elterjesztése a szükséges szaktudás és beállítási problémák miatt nem képzelhető el (állóképnél, fotónál ez egyszerűbb). Erre kell egy könnyen kezelhető, precíz megoldást találniuk.

A BBC a tudósításában kitér arra, hogy a Skype fejlesztési iránya azért furcsa kissé, mivel a „3D-őrület” lecsengőben van, James Cameron jóslatai egyelőre nem látszanak beteljesülni: a 3D veszített népszerűségéből, és a tartalomgyártók fokozatosan kihátrálnak mögüle.

Gillet elismeri ezt, ám úgy véli, hogy ha lassabban is, mint várták, de a 3D hódítani fog, és ennek egyik kulcsa az lesz, hogy nem kell majd szemüveg a térbeli kép érzékeléséhez.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények