Rászáll a generatív AI-ra és a metaverzumokra az EU

Margrethe Vestager szerint az EU a digitális piacokon a következő alapos vizsgálatot a metaverzumok és az AI kapcsán folytathatja.

Az EU trösztellenes ügyekért is felelős biztosa, Margrethe Vestager szerint az EU következő alapos vizsgálata a digitális piacokon a metaverzumot, az interneten keresztül elérhető, megosztott virtuális világokat érintheti – és az AI-t.

A metaverzum a Meta nagy hadjárata óta van fókuszban, a cég a gigantikus kiadások és az eddigi érdektelenség ellenére nem mond le a terveiről (a headsetek árát csökkentették, Zuckerberg szerint így több emberhez jut el a VR – a Reality Labd pedig idén a teljes Meta-költségvetés 20 százalékát kapja meg).

Sokan aggódnak a Meta esetleges piaci uralma miatt, de az utóbbi időben ezzel kiegészült a piac jelenlegi ékkövét jelentő generatív AI (mesterséges intelligencia) és az ehhez kapcsolódó félelmek is.

Vestager azt mondta, már most ideje megnézni, hogyan néz ki az egészséges verseny a metaverzumban. Feltette a kérdést: változtat az egyenleten az, amikor már egymással versengő digitális valóságok és a ChatGPT-hez hasonló nyelvi AI-modellek vannak? Kell-e többet tennünk egy új dolog kapcsán? A munkát már elkezdték, folytatta, és hozzátette, hogy a digitális piacok alapos vizsgálata egyre erősödik világszinten az utóbbi években. A politika szerint a digitális piacok alapos figyelmet követelnek, de egyes trösztellenes hatóságok előbb járnak, mint mások, és a jogi keretrendszerek sem lesznek azonosak, de ez nem feltétlen baj, mert így egymástól tanulhatnak. Ezzel zárta mondandóját.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények