Adományokat vár az Ubuntu

Lehet, hogy az Ubuntu a világ legnépszerűbb Linux-disztribúciója, de ez – úgy tűnik – nem garancia arra, hogy a fejlesztését gondozó cégnek elég bevételt és nyereséget is hoz. A Canonical láthatóan szeretne változtatni ezen: a vállalat mostantól a rendszer felhasználóit arra kéri, támogassák a fejlesztést pénzzel is.

Ubuntu Pay, PalAz adománykérő oldal a disztribúció asztali kiadásának letöltésekor jelenik meg az ubuntu.com-on. Az űrlapon nyolc terület támogatására költhetik dollárjaikat a felhasználók: az asztal csinosítására; a játékok és alkalmazások teljesítményének optimalizálására; a hardvertámogatás kiszélesítésére; mobiltelefonos és tabletes kiadás fejlesztésére; a közösségi fejlesztésre; a Debiannal való szorosabb együttműködésre; az egyes származékok, mint a Kubuntu, Xubuntu vagy Lubuntu támogatásának javítására; illetve egyszerűen a cég megsegítésére. Az űrlapon alapértelmezés szerint minden terület mellett 2 dollár, összesen tehát 16 dollár hozzájárulás szerepel, de természetesen nem kötelező ezt megfizetni.

A Canonical kommunikációs vezetője az adománygyűjtés új módjáról egy blogposztban azt írta: a közösségi nap mint nap számos módon – kódolással, teszteléssel, dokumentációval, javaslatokkal stb. – járul hozzá az Ubuntu fejlődéséhez. Többen pénzzel is támogatták a projektet, de eddig az erre lehetőséget adó űrlap el volt rejtve a weboldalon. „Most csupán egyszerűbbé tesszük az emberek számára, hogy anyagilag is támogassák az Ubuntut, ha ezt szeretnék tenni” – írja, jelezve, hogy ez „számos felhasználó” kérése volt.

Az egyes területek támogatása révén a fejlesztők közvetlen visszacsatolást kapnak arról, hogy mely területekre érdemes jobban odafigyelniük. „Fontos megjegyezni, hogy az Ubuntu továbbra is teljesen ingyenes marad, a pénzbeli támogatás csupán lehetőség, nem előfeltétele a szoftver letöltésének” – hangsúlyozza Steve George.

A disztribúciót fejlesztő Canonical az utóbbi időben aktívabban keresi a bevételi lehetőségeket. A felhasználók egy részénél nemrég ki is verte a biztosítékot, hogy a cég asztali keresője újabban az Amazon.com termékajánlatait is megjeleníti a találatok között.

A Mark Shuttleworth által alapított, ma több mint 500 embert foglalkoztató vállalkozás pénzügyi teljesítményéről keveset tudni, de a szakmai közvélekedés szerint eddig nem termelt nyereséget. A dél-afrikai üzletember 2004-ben a saját vagyonából hozta létra a céget, melynek üzleti modellje a terméktámogatási bevételekre épül. 2009-ben Shuttleworth annyit elárult, hogy az éves árbevétel a nyereségküszöböt jelentő 30 millió dollár felé araszol.

Azóta történt

Előzmények