Megjelent a beszélő Linux legújabb kiadása

Az ingyenesen hozzáférhető beszélő Linux az elmúlt évek során egyre népszerűbbé vált a látássérült emberek körében, és a BeLin fejlesztői – Hammer Attila, vak informatikus vezetésével – most kiadták a 3.0-s verziót.

A 2012. évi Fehér Bot napja alkalmából megjelent kiadás legfontosabb újdonságai:

  • a klasszikus GNOME felület mellett a vak és gyengén látó emberek számára is elérhetővé vált a teljesen akadálymentesített, korszerű Unity 2D felület
  • a 3.0 BeLin kiadás az Orka képernyőolvasó 3.4-es verzióját tartalmazza. Az új verzió a korábbinál is jobban támogatja a honlapok olvasását

A BeLin használatát még kényelmesebbé teszi, hogy eleve az irodalmi Braille írásmóddal jeleníti meg az üzeneteket a Braille-kijelzőkön. Több mint egyéves fejlesztőmunka eredményeként készült el a magyar irodalmi Braille-megjelenítési szolgáltatás, amely teljes mértékben megfelel a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által idén elfogadott szabványnak.

A BeLin 3.0 ECDL-tananyagot, a szöveges és felolvasott változat mellett, ez évtől már DAISY formátumban is elérhetővé teszi az alapítvány. A tananyag eleget tesz az Európai Számítógép-felhasználói Tanúsítvány 2. modulja (operációs rendszerek) teljes követelményrendszerének, ez által lehetővé teszi a vak és gyengén látó emberek számára az alapszintű számítógép-használati ismeretek otthoni vagy tanfolyami keretek között történő elsajátítását. Az ingyenesen letölthető tananyagot szintén Hammer Attila készítette.

Azóta történt

Előzmények