Megjelent az Ubuntu 12.04 LTS

Április 26-án megjelent a Precise Pangolin kódnéven fejlesztett Ubuntu 12.04 LTS. A népszerű szabad operációs rendszer új kiadása hosszú távú támogatással érkezik: a felhasználók 5 évig, vagyis egészen 2017 áprilisáig kapnak majd hozzá biztonsági frissítéseket és javításokat, így ez a verzió opció lehet a vállalatok és a közszféra számára is.

Hirdetés

Az Ubuntu 12.04 LTS számos újdonsággal és hasznos fejlesztéssel érkezik. Az Ubuntu felhasználói felülete, a Unity érezhetően kiforrottabb lett, jobban támogatja a többmonitoros rendszereket, könnyebben testre szabhatóvá vált, és hasznos új szolgáltatásokkal bővült. A képernyő bal szélén lévő Unity indító például már állandóan látható, az automatikus elrejtés azonban bekapcsolható a megjelenés beállításainál. Ennek érzékenysége egy csúszka segítségével igényeink szerint finomhangolható, így elkerülhető például az, hogy az indítópanel akkor is megjelenjen, amikor a böngésző vissza gombját szeretnénk elérni. Arra is lehetőségünk van, hogy igény szerint módosítsuk az indítón lévő ikonok méretét és ezzel a panel szélességét – írja a Magyar Ubuntu Közösség közleménye.

Az alkalmazások, fájlok és információk gyorskeresésére szolgáló felület, a Dash is megújult. A Dash kezdőoldalán a korábbi nagyméretű gombok helyett a legutóbb megnyitott alkalmazások és dokumentumok láthatók. Az új videó lencse segítségével közvetlenül kereshetünk a számítógépünkön tárolt és a különböző online csatornákon (mint például a YouTube Education vagy a TED Talks) elérhető videók között.

A Unity felület egyik legizgalmasabb új szolgáltatása a HUD, amellyel közvetlenül kereshetünk az alkalmazások menüjében. Ezt az Alt billentyű egyszeri megnyomásával érhetjük el, és segítségével előgépeléssel kereshetünk az alkalmazás menüpontjai között. A kereső intelligensen működik, vagyis nem csak pontos szövegegyezőséget figyel, és tanul a korábbi választásainkból, hogy mindig a lehető legvalószínűbb találatot kínálja fel. A HUD elsősorban azoknál az alkalmazásoknál lehet hasznos, amelyeknek bonyolult menürendszere van, hiszen így nem kell végiglapoznunk a hosszú almenüket, hanem pár billentyű lenyomásával elérhetjük a kívánt menüpontot.

Az Ubuntu 12.04 LTS a LibreOffice irodai programcsomag 3.5.1-es verziójával érkezik. Az új kiadás alapértelmezett zenelejátszója a Rhythmbox lett, leváltva a korábban használt Banshee nevű alkalmazást. A Rhythmbox már ismerős lehet a régi Ubuntu-felhasználók számára, hiszen egészen az Ubuntu 11.04-es kiadásig ez volt az alapértelmezett lejátszó. Természetesen a Banshee kedvelőinek sem kell lemondaniuk a kedvenc lejátszójukról, az továbbra is telepíthető utólag a Szoftverközpont segítségével. Az Ubuntu saját zenei áruháza, az Ubuntu One Music Store elérhető a Rhythmboxból.

Az Ubuntu 12.04 ingyenesen letölthető a disztribúció hivatalos weboldaláról vagy a magyar Ubuntu-közösség oldaláról is. Az Ubuntu 11.10 felhasználók számára az új kiadás hivatalos megjelenését követően a Frissítéskezelő fel fogja ajánlani a frissítés lehetőségét. Ezt a lehetőséget választva minden személyes adat megmarad, a rendszer és a telepített alkalmazások pedig az új kiadásra frissülnek.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények