Nyomoznak Elon Musk és Jeff Bezos kiszivárgott adóinformációi miatt

Kiszivárgott, hogy a tech mogulok (köztük Elon Musk és Jeff Bezos) mennyi adót fizettek – az amerikai hatóságok nem nézik jó szemmel az illegális közzétételt, nyomozást indítottak.

Az amerikai hatóságok nyomozást indítottak, miután állításuk szerint illegálisan tették közzé egyes felek a leggazdagabb amerikaiak adóinformációit.

A nonprofit ProPublica által közzétett jelentés arra világított rá, hogy a világ leggazdagabb milliárdosai – köztük Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg vagy Warren Buffett – mennyi adót fizettek, pontosabban hogyan igyekeznek elkerülni annak megfizetését. Két kiskapura is kitértek a jelentésekben, amelyek az ultragazdagoknak kedveznek.

Charles Rettig, az amerikai adóhatóság vezetője a jelentés kapcsán elmondta, megérti az amerikaiak aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy az adóhivatal által kapott adatok bizalmasak és magánjellegűek. Lily Adams, az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője ugyanakkor már úgy fogalmazott: a bizalmas kormányzati információk engedély nélküli közzététele illegális. Emiatt több szálon is nyomozást indítottak, többek között az FBI is vizsgálja az ügyet.

Ennyi adót fizettek

Ami a jelentést illeti: a ProPublica szerint Elon Musk vagyona 14 milliárd dollárral nőtt 2014 és 2018 között, de eközben csupán 455 millió dollárnyi adót fizetett. Jeff Bezos 2006 és 2018 között legalább két évig semennyi adót sem fizetett. A jelentés alapján Buffett is minimális adót fizetett csupán, osztalékot pedig egyáltalán nem fizettek. A befektető később megvédte magát: állítása szerint a részvényeseik nem akartak osztalékot, ő pedig majdnem minden pénzét elosztotta jótékony célokra.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára elmondta: a Biden-kormány a kiszivárgott adóinformációk közzétételét illegálisnak tartja, és nagyon szigorúan kezeli. Hozzátette: tisztában vannak vele, hogy sok munka vár még rájuk azzal kapcsolatban, hogy a legmagasabb jövedelemmel rendelkező embereket és vállalatokat tisztességes mértékben megfizettessék. Elmondása szerint ez is része a Biden-kormány terveinek.

Azóta történt

Előzmények