Petíciót indítottak Jeff Bezos űrhajójának Földre való visszatérése ellen

Július 20-án látogat el a világűrbe az Amazon alapítója a Blue Origin New Shepard űrhajójával – az egyik utastársa 28 millió dollárt fizetett, hogy vele mehessen.

A Change.org oldalán petíciót indítottak azért, hogy tiltsák meg az Amazon-alapító Jeff Bezos űrhajójának Földre való visszatérését.

Az Amazon és a Blue Origin alapítója, Jeff Bezos július 20-án látogat el a világűrbe, ez lesz a Blue Origin első utasokkal való repülése. A Földre való visszatérés megtagadását támogató petíciót már közel 10 ezer ember aláírta, és nagy port kavart az eset a médiában.

Jose Ortiz, a petíció szervezője Lex Luthorhoz hasonlította Bezost, egy szupersikeres online kereskedőcég feltételezett tulajdonosának nevezve. Utána egy ördögi hűbérűrral állította Bezost párhuzamba, akit csak a globális uralkodás érdekel. Ortiz szerint alá kell írni a petíciót, mert az emberiség sorsa a mi kezünkben van.

Jeff Bezos egyébként testvérével, Mark Bezosszal megy a világűrbe, lesz továbbá még egy utastársuk. Egy fő ugyanis aukción licitálhatott, hogy az Amazon-vezérrel együtt utazhasson. Ezért a lehetőségét végül 28 millió dollárt fizetett ki. Az összeget a Blue Origin egyik alapítványa kapja, amelynek küldetése, hogy a jövőbeli generációkat a STEM-ben való elhelyezkedésre ösztönözze, és „feltalálja az űrben való élet jövőjét”. Az indulás előtt bejelentenek egy negyedik utast is, de a New Shepard hat fő szállítására alkalmas. A szuborbitális utazás 11 percet vesz majd igénybe, tehát a Blue Origin nem orbitális repülésekben gondolkozik. 62 mérfölddel emelkednek azonban a Föld fölé, ezt pedig már a világűr határának tartják.

Bezosnak számos kritikusa van, a petíciót aláírók közül többen megjegyzik, hogy belefullad a vagyonába, miközben emberek milliárdjai küszködnek vagy éheznek. Vannak, akik szerint Bezosnak Elon Muskot és Mark Zuckerberget is magával kellene vinnie.

A New Shepardöt Alan Shepard után nevezték el, ő volt az első amerikai a világűrben. Már 15 sikeres missziót teljesítettek az űrhajóval a Kármán-vonalon túl, háromszor az utasokat szállító kapszulát is sikeresen tesztelték. Utóbbi pilóta nélküli, teljesen automata. A Blue Origin szerint kevesebb mint 600 űrhajós jutott eddig túl a Kármán-vonalon.

Azóta történt

Előzmények