Adókerülés miatt nyomoznak a Booking.com ellen

153 millió euró meg nem fizetett adó miatt indítottak nyomozást a Booking.com ellen Olaszországban.

Nyomozást indított a Booking.com ellen az olasz adóhatóság, 153 millió euró meg nem fizetett adó miatt.

A rendőrség szerint hatalmas adókerülésről van szó, 2013 és 2019 között több mint 150 millió euró ÁFA-t nem fizetett be a holland székhelyű, multinacionális online utazási ügynökség.

A Booking.com jelezte, hogy értesítették őket a nyomozásról, amellyel teljes mértékben együtt kívánnak működni. A cég szerint ugyanakkor a platformjukat használó hotelek és szállásadók tulajdonosai kötelesek az ÁFA begyűjtésére és megfizetésére Olaszországban és az EU többi országában.

Az olasz nyomozás egyébként napokkal azután indult el, hogy a G7-es országok megállapodtak a globális, 15 százalékos minimumadóról, hogy több pénzt csikarjanak ki a nagy multicégekből, főleg a tech óriásokból.

Az olasz rendőrség szerint a szóban forgó adókerülés hatalmas nyereségeket generált az érintettek számára, miközben megkárosította a közvagyont és tisztességtelen versenyelőnyt nyújtott.

Hozzátették, hogy a nem professzionálisan működő magánszállások gyakran nem rendelkeznek adószámmal, az adóhatóság szerint ilyenkor azonban közvetítőként a Booking.com lenne köteles cselekedni. A rendőrség szerint az ilyen ügyfelektől 700 millió eurónyi díjat szedett be a platform, ÁFA-t azonban nem fizetett.

A jelentések szerint az olasz vizsgálat hatására számos európai ország adóhatósága hasonló vizsgálat elindítására készül.

Azóta történt

Előzmények