A százdolláros laptop kétszáz dollár lesz a boltokban?

A tajvani Quanta, mely az OLPC-projekt keretében a százdolláros laptopot (márkanevén: XO laptopot) gyártja, úgy tervezi, hogy még ez évben piacra dobna egy hasonló gépet, s ezt 200 dollárért árulnák – az OLPC számára készített laptop ára a legutolsó információk szerint 150 dollár lesz. Michael Wang, a Quanta elnöke azt nyilatkozta, hogy az XO előállítására a MIT (Massachusetts Institute of Technology) szakemberei által kifejlesztett technológiát felhasználják arra, hogy egy hasonló, szuperolcsó laptop gyártását és árusítását kezdjék meg.

A százdolláros laptop kereskedelmi forgalomba hozatala már korábban is szóba került, ám januárban Nicholas Negroponte, az OLPC ötletgazdája és vezetője kijelentette, hogy ezt a számítógépet a szegény gyermekek számára fejlesztették, s kizárólag azokkal a kormányokkal tárgyalnak az értékesítésről, akik a megvásárolt gépeket majd szétosztják az iskolások között.

Wang elnök, döntésüket indokolva, elmondta, hogy az olcsó számítógépek előállítása világtrend, s példaként a Dellre hivatkozott, akik a múlt héten kezdtek Kínában árusítani egy asztali számítógépet, 330 dollár körüli áron. A Quanta mostani bejelentését nagy örömmel üdvözölték sok helyen a világban, így az Egyesült Államokban is azok, akik szerint az OLPC fejlesztése és akciója nyomán megszületett számítógép forradalmasíthatja a piacot, hiszen egy olcsó, ám jól használható eszköz született meg, mely a Quanta további fejlesztései nyomán radikális változásokat okozhat, s véleményük szerint így a világon igen sok szegény család juthat számítógéphez.

Az árusítani kívánt konfigurációról még nem tudni részleteket, de az biztosnak látszik, hogy az OLPC-géphez hasonlóan nyílt forráskódú operációs rendszert fog tartalmazni.

Azóta történt

Előzmények