Megkezdik a százdolláros laptop gyártását

A Laptopot Minden Gyermeknek (OLPC) nonprofit szervezet által megálmodott ún. százdolláros laptop első példányai már az év végén elkészülnek, a sorozatgyártás pedig már 2007 első negyedévében megindulhat – jelentette be a gépek gyártására szerződött Quanta Computer. A tajvani vállalat – mely egyébként a világ legnagyobb szerződéses notebookgyártója – korábban a jövő év második felére saccolta a gyártás beindításának kezdetét. Mint kiderült: öt ország – Argentína, Brazília, Líbia, Nigéria és Thaiföld – véglegesítette a megrendelését, így legalább 5 millió készülékre biztos kereslet lesz jövőre. A Quanta úgy számol, hogy a termék első évében 5-10 millió százdolláros laptopot fog leszállítani.

Amint arról többször is beszámoltunk, az OLPC projekt beindítását 2005 elején hirdette meg Nicholas Negroponte, a massachusettsi műszaki egyetem médialaborjának vezetője,aki szerint az olcsó hordozható számítógép bevezetése az oktatás minőségének látványos javulását hozhatja a fejlődő országokban, ahol – legalábbis a célkitűzés ez – az általános és középiskolák tanulói, valamint tanáraik juthatnak majd hozzá. Az ambiciózus tervet – mely összesen több százmillió gép eladásával számol – felkarolta az ENSZ és a Google is.


Egy újabb terv, kakaóbiztos billentyűzettel

A masina – melynek működő prototípusa először a világszervezet tuniszi csúcstalálkozóján mutatkozott be tavaly novemberben – nem tartalmaz semmiféle mozgó alkatrészt; az 500 MHz-en üzemelő AMD processzor mellett flashmemória alkotja a háttértároló-rendszert, melyre – szintén a költségek csökkentése végett – Linux operációs rendszer kerül majd. Az ellenálló gumiborításba burkolt masina – mely akár tábla-PC-ként vagy rajztáblaként is üzemeltethető – kijelzője szintén igazi kuriózum, a panel ugyanis kültéri használat során színes módból átvált háttérvilágítás nélküli fekete-fehér módra, ezzel pedig még erős fényben is olvasható marad a képtartalom. A legbájosabb megoldást azonban kétségtelenül az energiaellátó rendszer nyújtja; a noteszgép hálózati töltője vállpántként is használható, de ha nincs a közelben konnektor, akkor sincs veszve semmi, a gép akkumulátora ugyanis a ház oldalán található kurblival is feltölthető. A gépben USB-csatlakozó és vezeték nélküli hálózati vezérlő is van, amely lehetővé teszi a nebulók számítógépei közti együttműködést is.

Azóta történt

Előzmények