Megérkeztek az első százdolláros laptopok Uruguayba

Villa Cardalban, egy 1300 lakosú uruguayi faluban 160 kisiskolás már hozzájutott az OLPC programja által kifejlesztett százdolláros laptopok első kiszállított példányaihoz. E gyerekeknek ez az első találkozása a számítástechnikával, korábban soha nem használtak még számítógépeket. Az első beszámolók – még akkor is, ha levonjuk belőle a promóciós szándékot – pozitívnak mutatkoznak, a gyerekek megőrülnek a gépekért, s bár a tanárok sem igazán IT-szakértők, a könnyen és egyszerűen használható laptopok kezelését hamar megtanulták. Egyelőre főleg játszanak rajtuk, leginkább a beépített kamera nyűgözi le őket, később majd az iskolában kezdik el a Linux rendszerének megismerését. Óriási előnye ezeknek a gépeknek, hogy drótnélküli kapcsolatban állnak egymással, tehát az összes kommunikációs lehetőséget ki tudják használni, s ha egyetlen laptop rákapcsolódik az internetre, akkor ezt a kapcsolatot megoszthatja a többiekkel is.

A projekt jelenleg a terjesztés kísérleti fázisában tart, Uruguayon kívül még Nigériába és Thaiföldre szállítottak egy-egy iskolába, hogy a tapasztalatok alapján kialakítsák a későbbi szállítási, terjesztési és működtetési módszereket. „Egymilliárd iskoláskorú gyermek él a fejlődő országokban, s nekik nincs lehetőségük a tanulásra” – nyilatkozta Walter Bender, az OLPC projektjének szoftverigazgatója, majd hozzátette, hogy azokra a helyekre igyekszenek majd eljuttatni a laptopokat, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A „százdolláros” gép jelenleg 175 dollárba kerül, ám a projekt vezetői szerint a tömegtermelés megindulása után hamarosan elérik az eredetileg kitűzött árat, sőt, „majd egyszer” talán még az is lehetséges lesz, hogy 50 dollárért hozzá lehessen jutni a laptopokhoz.

A most említett gépeket még ajándékba kapták az uruguayiak, ám a többiért már fizetni fog a kormány, amely 15 millió dollárt különített el erre a célra – igaz, az OLPC-vel folytatott tárgyalások egyelőre még nem záródtak le.

Azóta történt

Előzmények