Laptop 1800 forintért

Az indiai oktatási tárca tavaly – arra hivatkozva, hogy tanárokra és tantermekre sokkal égetőbb szükség van, mint csodamasinákra – lemondta az amerikai kezdeményezésre elindított ún. százdollároslaptop-programban való részvételt, most mégis egy hasonló, ámde jóval olcsóbb hordozható számítógép kifejlesztéséről határozott – írja a Times of India. Tessék megkapaszkodni: a minisztérium célja egy 10 dolláros (körülbelül 1800 forintnak megfelelő összegért előállított) noteszgép elkészítése.


A százdolláros laptop: drágán adják

Nem lehet nem kételkedni egy ilyen földtől elrugaszkodottnak tűnő terv hallatán, de a tisztánlátást az is nehezíti, hogy a projektről beszámoló indiai forrás gyakorlatilag semmilyen részletet sem közöl, mondván: a tárca sem hozott nyilvánosságra semmilyen specifikációt. Pedig állítólag már két terv is létezik: az egyiket egy végzős műszaki egyetemista, a másikat egy kutató készítette el. A lap szerint ráadásul az egyik modell becsült előállítási költsége már most 47 dollár körül tartható, és a minisztérium reméli, hogy a legalább 1 milliós megrendelésnek köszönhetően az árat tovább lehet faragni.

Ez szinte hihetetlennek tűnik annak tükrében, hogy a már most több millió darabra szóló megrendelést begyűjtő – és számos nagyvállalat, valamint az ENSZ által támogatott – Laptopot Minden Gyermeknek (OLPC) projekt sem tudja tartani az eredetileg 100 dollárra belőtt árat: a „százdolláros laptop” ma körülbelül 150 dollárból jön ki.

Nem világos például, hogy az indiai tervezők hogyan tudnák az alkatrészeket – többek között a legdrágább összetevőnek számító LCD-kijelzőt – ilyen nyomott árakon beszerezni, még ha, amint a minisztérium reméli, azokat helyi vállalatok gyártanák is. A CNET News.com újságírója elképzelhetőnek tartja, hogy esetleg használt, régi komponensekből építenék a minden alkatrészt egyetlen áramköri lapon tartalmazó gépet. De az sem kizárt, hogy állami támogatással biztosítják az irreálisan alacsony fogyasztói árat.

A minisztérium még májusban egy találkozót szervez, ahol további megvalósítható ötleteket várnak. A tízdolláros laptop leghamarabb két év múlva kerülhet piacra – állítja a Times of India.

Előzmények