Gyártják a százdolláros laptopot

A tajvani Quanta Computer megbízást kapott egymillió ún. százdolláros laptop gyártására – jelentette be a világ legnagyobb szerződéses notebookgyártó vállalata. Ezzel teljesülni látszik a Laptopot Minden Gyermeknek (OLPC) program ígérete, amely szerint a szegény országok iskolásainak készített gépek sorozatgyártása még az első negyedévben megkezdődik.

A programot két évvel ezelőtt, 2005 elején hirdette meg Nicholas Negroponte, a massachusettsi műszaki egyetem médialaborjának vezetője, aki szerint az olcsó hordozható számítógép bevezetése az oktatás minőségének látványos javulását hozhatja a fejlődő országokban, ahol – legalábbis a célkitűzés ez – az általános és középiskolák tanulói, valamint tanáraik juthatnak majd hozzá. Az ambiciózus tervet – mely összesen több százmillió gép eladásával számol – felkarolta az ENSZ és a Google is.

A masina – melynek működő prototípusa először a világszervezet tuniszi csúcstalálkozóján mutatkozott be 2005 novemberében – nem tartalmaz semmiféle mozgó alkatrészt; a 366 MHz-en üzemelő AMD processzor mellett flashmemória alkotja a háttértároló-rendszert, melyre egy egyedi, Linux-alapú operációs rendszer kerül majd. A gép USB-csatlakozókkal és vezeték nélküli hálózati vezérlővel is rendelkezik.

Már régóta ismert volt, hogy a gépeket a Quanta gyártja majd, ahogy azt is tudni lehet, hogy kezdetben a gyártási költségek darabonként körülbelül 130 dollárra rúgnak. A cél azonban az, hogy a rendelések felfutásával elérjék a 100 dolláros lélektani küszöböt – ezt 2008-ra várják. A Quanta úgy számol, hogy az idén 5-10 millió masinát tud legyártani, köszönhetően annak, hogy már több ország is – név szerint Argentína, Brazília, Líbia, Nigéria, Ruanda, Thaiföld és Uruguay – csatlakozott a programhoz.

A nagy érdeklődés miatt talán hamarabb is sikerül elérni a megcélzott árszintet – jelezte a cég, amely elismerte, hogy maga kis nyereséggel fogja gyártani a gépeket. „Az OLPC egy nonprofit szervezet, a Quanta pedig egy szerződéses gyártó, egy profitorientált vállalat. Nem tehetjük meg, hogy nem kérünk pénzt a laptopok előállításáért” – mondta őszintén a cég képviselője. Ők azzal járulnak hozzá a projekt sikeréhez – tette hozzá –, hogy a költségeket megpróbálják a lehető legalacsonyabban tartani.

„Ez az elnökünk kedvenc projektje, ez az élete” – húzta alá cége elkötelezettségét a program iránt még a múlt héten Michael Vang, a Quanta vezetője egy, a közeledő holdújév alkalmából rendezett céges ünnepségen.

Azóta történt

Előzmények