A Novell tovább nyomul

Hirdetés

A vállalatok friss bejelentése szerint a Novell Inc. és a RealNetworks Inc. együttműködési szerződést kötöttek, melynek keretében multimédiás funkciókat biztosítanak a Linux asztali rendszerekhez. A megállapodás szerint a Novell mostantól a SUSE Linux Enterprise Desktop 10 rendszer részeként kínálja a Real továbbfejlesztett RealPlayer szoftverét, amely a Windows Media formátumok mellett támogatja a Helix Banshee zenelejátszót is.

A Windows formátummal kompatibilis RealPlayer új változata az év későbbi részében lesz elérhető, és a Linux asztali rendszerek felhasználói számára egyetlen lejátszóban kínálja majd az összes népszerű formátumban rendelkezésre álló kép- és hangközvetítő médiafolyamokat. A legújabb RealPlayer for Linux a jelenlegi MP3, Ogg, RealAudio és RealVideo támogatás mellett a Windows Media formátumokat is támogatni fogja.

A RealNetworks Helix Banshee zenelejátszója jelenleg a Novell új SUSE Linux Enterprise Desktop 10 rendszerének részeként érhető el. A Helix Banshee a Helix DNA-kliens univerzális média-keretrendszerének és a GNOME Banshee nyílt forráskódú zenelejátszójának legjobb elemeit egyesítve biztosítja a lejátszást a vezető audioformátumokhoz. Jelenleg ez az egyetlen olyan asztali Linux-szoftver, amely képes mp3-as fájlok CD-lemezre történő kiírására.

„A SUSE Linux Enterprise Desktop hatalmas lépést jelent a Linux asztali rendszereken azonnal rendelkezésre álló multimédiás funkciók eléréséhez – mondta Jeff Ayars, a RealNetworks termékfejlesztési alelnöke. – Büszkék vagyunk arra, hogy a Helix DNA-kliens képezi az alapját a Helix Banshee zenelejátszónak és a Linuxon futó RealPlayernek is. A Novell-lel való együttműködésünk lehetővé teszi, hogy teljes mértékben licencelt multimédiás szolgáltatásokat, többek között a médiafolyamok és helyi Windows Media formátumok támogatását biztosíthassuk a SUSE Linux Enterprise Desktop licencek tulajdonosainak.”

Jeff Jaffe, a Novell ügyvezető alelnöke és műszaki igazgatója szerint: „A piaci sikerek eléréséhez olyan innovatív asztali Linux-megoldás szükséges, amely várakozásaikat felülmúló élménnyel ajándékozza meg az ügyfeleket. A SUSE Linux Enterprise Desktop 10 megjelenésével mindez ma már elérhető. A korábbi gyakorlathoz hasonlóan a jövőben is együttműködünk a RealNetworks vállalattal, hogy olyan multimédiával kapcsolatos megoldásokat dolgozzunk ki, amelyek felülmúlják a végfelhasználók mai elvárásait.”


Beépítve


A Helix Banshee és a RealPlayer for Linux – hasonlóan a Linux asztali rendszereken és a több mint 80 millió mobiltelefonon elérhető népszerű médiafolyam-lejátszóhoz – a Helix DNA-kliens univerzális média-keretrendszerére épül. A Novell és a RealNetworks együttműködése hozzájárulhat a független szoftverszállítók médiafolyamokat támogató Linux megoldásainak fejlesztéséhez, mivel több operációs rendszeren és hardveren is elérhetővé teszi az egyetlen média-keretrendszert. A Helix DNA-kliens jelenleg az OSI szervezet által jóváhagyott GPL és RPSL nyílt forráskódú licencek keretében, valamint az RCSL kereskedelmi licenc keretében érhető el.

A RealPlayer és a Helix Banshee médialejátszó jelenleg a SUSE Linux Enterprise Desktop 10 részeként kapható. A továbbfejlesztett RealPlayer for Linux kiadása 2006 decemberében várható, amely a SUSE Linux Enterprise Desktop előfizetői számára a Novell Customer Centeren keresztül érhető majd el. A Novell SUSE Linux Enterprise Desktop megoldásáról a http://www.novell.com/products/desktop weboldalon található további információ.

Azóta történt

Előzmények