Kopogtat a Novell újgenerációs Linux desktopja

Amikor a Novell néhány hete a hannoveri CeBIT-en bemutatta új generációs vállalati asztali Linux-rendszerét, az elemzők már biztosak voltak abban, hogy nagy verseny tanúi lesznek a desktop-szoftverek piacán. Azóta az is ismertté vált, hogy a piacot uraló Microsoft új csodafegyvere, a Windows Vista fejlesztése jelentős késésben van, ami még inkább erősítheti a Linux-vonal pozícióit.

Hirdetés

Mit kínál az SLED?

„A fejlesztés megkezdésekor az üzleti felhasználók számára elérhető legjobb asztali operációs rendszer megalkotását tűztük ki célul" – hallhatták a bemutató vendégei a SUSE Linux Enterprise Desktop néven piacra kerülő termékről, mely teljes körű asztali környezetet kínál olyan technológiai újításokkal megtűzdelve, mint a továbbfejlesztett energiagazdálkodás, a beépített asztali keresőrendszer (Beagle), a nagy teljesítményű grafikus felületek és grafikus szolgáltatások (az xgl-ről néhány hete már beszámoltunk), az F-spot fényképkezelő és a Banshee médialejátszó. A biztonságról az AppArmor szoftver fog gondoskodni, és a Novell a rendszergazdák munkáját könnyítő ZENworks-öt is beillesztette a rendszerbe. Ne felejtkezzünk el az olyan beígért funkciókról sem, mint az eDirectory és Active Directory támogatás, vagy az OpenOffice-hoz adott egyedi kiegészítések, amelyek lehetővé teszik egyes Visual Basic makrók futtatását.


Asztali csendélet

A termék tervezése közben a  fejlesztők kiterjedt felhasználói felmérést is végeztek, és közel 1500 órányi videót forgattak arról, hogyan is használják az irodai dolgozók munkaállomásaikat.

Átcsábító üzenetek

A Linuxra való átállás megkönnyítése érdekében a SUSE Linux Enterprise Desktop együttműködik a Microsoft Windowszal, a Microsoft Office-szal és a Microsoft Exchange-dzsel. Támogatja az összes szokásos hálózati és nyomtatási protokollt, és problémamentesen integrálódik a meglévő Active Directory környezetekbe. Az OpenOffice.org 2.0 olvassa és írja a Microsoft dokumentumformátumait, a Novell Evolution e-mail-kliens pedig beépített csatolót tartalmaz az Exchange-hez. A termék ára még nem ismert, de az biztos, hogy az előfizetési időszak alatt a Novell a felhasználók számára teljeskörű hozzáférést biztosít saját felhasználói központjához, egy online portálhoz, amelyen azonnal, automatizált módon elérhetők az új szoftverkiadások, javítások és műszaki frissítések.

Azóta történt

Előzmények