Az év híre? – Windows és Linux egy csomagban


Steve Ballmer, a Microsoft...

Úgy tűnik, a Microsoft és a Novell hosszú ideje tartó háborújukat most átmenetileg(?) fegyverszünettel szakították meg, hogy a piacvezető Windows és az egyre növekvő népszerűségű Linux operációs rendszerek együttműködése könnyebbé váljék.

A várhatóan igen fontos gazdasági, technikai és jogi következményekkel járó egyezséget csütörtökön jelentették be a cégek vezetői. „Az egyezmény hallatlanul nagy jelentőségű, hidat vertünk a szabad forrású és a szabadalommal védett szoftverek között” – nyilatkozta Brad Smith, a Microsoft vezető jogásza, nem sokkal a szövetkezési megállapodás San Franciscó-i kihirdetése után. A szerződés pénzügyi vonatkozásai egyelőre nem nyilvánosak.


...és Ron Hovsepian, a Novell
vezetője

A kooperáció célja, hogy segítse azokat a – folyamatosan növekvő számú – nagyvállalatokat és kormányhivatalokat, amelyek mind a Windows, mind a Linux elemeit használják számítógépeiken. Az együttműködés keretében a Microsoft a vállalati ügyfeleknek a Windows licencét a Novell Suse Linux platformja támogatásának részeként fogja kínálni. Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója ugyanakkor hangsúlyozta, hogy cége először megpróbálja a vállalati ügyfeleket meggyőzni arról, hogy kezdésként kizárólag a Windowst használják, mielőtt a Suse Linux hibrid rendszerére váltanának. Ballmer a vonakodók és aggódók megnyugtatására külön kiemelte azt is, hogy az ilyen programokat használóknak nem kell tartaniuk attól, hogy a Microsoft a szerzői jogok megsértésével vádolja majd őket, bár a szabadalmi jogokról történő lemondás kizárólag a Suse Linuxot használókat érinti.

„Nagy nap ez a mai a Microsoft felhasználói számára. A Microsoft kijelentette, hogy használják nyugodtan a Linuxot. Óriási jelentőségű egyezmény” – nyilatkozta, Stuart Cohen, az Open Source Development Labs, az egyik legnagyobb amerikai Linux-népszerűsítő cég vezetője.

Az egyezmény hírére mindkét cég részvényeinek árfolyama emelkedett a NASDAQ-on.

Azóta történt

Előzmények