20 dolláros laptop helyett 30 dolláros rejtély


Állítólag így néz ki
Fotó: K.V. Poornachandra Kumar

Az egész világon sokan fogadták erős kétségekkel az indiai kormány bejelentését, mely szerint február 3-án bemutatják annak a szuperolcsó laptopnak a prototípusát, mely az eredeti tervek szerint 10 US dollárnak megfelelő összegbe (500 rúpiába) került volna, de végül is ennek duplájáért sikerült előállítani. A nagyralátó tervről két évvel ezelőtt, az induláskor mi is beszámoltunk.

Hirdetés

A kételyek jogosak voltak, hiszen ez még mindig olyan alacsony ár, hogy csak akkor lehet kihozni belőle egy mégoly korlátozott tudású számítógépet is, ha az üzleti konstrukció azon elemeit, melyek az egyéb költségeket tartalmazzák (például, hogy az állami támogatást hogyan számolják bele) nem ismerjük.

Tirupatiban tegnap végül bemutatták a (talán) Sakshat névre keresztelt eszközt, melyről kiderült, hogy igazából nem hordozható számítógép – habár a töredékes információk alapján valóban egy digitális szerkezetről van szó. A hírek szerint fényes külsőségek között elővezetett „valamiről” egyelőre annyit tudni, hogy kb. 25 x 12,5 centiméteres nagyságú, hordozható eszköz, leginkább egy külső merevlemezre vagy egy marokszámítógépre emlékeztet, s vannak mindenféle portjai, melyek például a netre csatlakozást biztosítják.

A most már 20–30 dolláros áron emlegetett eszközről egyelőre az indiai újságírók sem tudták kideríteni, hogy micsoda, illetve hogy mire jó.

Annyi biztos, hogy ez vagy valami, vagy mén valahová.

Azóta történt

Előzmények