Ötletek otthoni hálózatokhoz

Rádió helyett villanydrót

A wifi legnagyobb vonzereje a kábeles Ethernethez képest, hogy szabadon, akár mozgás közben és mobil eszközökről is igénybe vehető, e téren sajnos nincs alternatívája. Azonban szeretjük amiatt is, hogy nem kell Ethernet-kábeleket, kábelcsatornát kihúzogatnunk a másik szobában álló nyomtatóig, PC-ig vagy épp tévékészülékig – e téren akad más megoldás is, a Powerline. Az ötlet alapja, hogy minden házban van elektromos kábelezés, amit nem csak az energia, de az adatok szállítására is ki lehet használni. A konnektorba csatlakoztatandó adapterpárok a váltóáram szinuszára modulálva forgalmazzák az adatcsomagokat, ami a többi készüléket persze nem zavarja.

Powerline: az elektromos hálózat felhasználása adattovábbításra

Nagyon jó szolgálatot tehetnek hálózati hídként: például két, vasbeton födémmel elválasztott emelet között könnyen elveszik a wifi rádiójele, de pár PowerLine adapterrel könnyen megvalósítható az átjárás; a szinteken belül a további kliensek pedig már könnyen csatlakozhatnak wifire is. Praktikusan alkalmazhatók még wifi adapterrel nem rendelkező tévékészülékek hálózathoz, internethez illesztéséhez is: fali aljzat biztosan van a tévé környékén az adapter pedig olcsóbb, mint a gyártótól a tévéhez rendelhető wifi modul. A Powerline adatkapcsolat titkosított (a gyárilag készletben árult darabok már egymáshoz vannak hangolva), menedzselhető is, emelllett a további adapterek illesztése is megoldható – a modernebb modellek esetében hasonlít az „egygombnyomásos” wifi WPS csatlakozáshoz. (Ha más gyártóktól származó modelleket kombinálunk, akkor ügyeljünk a kompatibilitásra, azaz arra, hogy minden adapter HomePlug AV rendszerű legyen. A HomePlug-verziókat nem célszerű keverni.)

Hátrányai is akadnak a Powerline hálózatnak. Egy pár, már használható sebességű, 500 Mb/s-ra címkézett adapter hatezer forint körül kezdődik, azaz drágább, mintha Ethernet-kábellel (vagy pláne wifivel) kapcsolódnánk. Az adapterek nettó teljesítménye elmarad a névleges specifikációk alapján várttól: egy 500 megabitesnek címkézett Powerline vagy HomePlug AV adapterpár kicsit jobb kapcsolatot ad, mint a Fast Ethernet – 100-120 megabit lehet a hasznosítható, a 200-as, 80-as vagy 1000-es modellek teljesítménye ezzel arányos. Az adapterek természetesen csak áramkörön belül látják egymást, azaz ha a lakásban több villanyóra van, akkor általában nem tudnak egymásról az eltérő ágra csatlakoztatott darabok. Persze a falban futó kábelek hosszával csökken az elérhető teljesítmény is, no de ugyanez a helyzet a wifi esetén is a növekvő távolságokkal. Számít az elektromos kábelezés minősége is, és más elektromos készülékek is zavart okozhatnak az átvitelben. Egy 500-as adapter kit normál körülmények között, nem túl nagy távolságon belül eleget nyújt HD videólejátszáshoz is, de meg sem fogja közelíteni a gigabites Ethernet szintjét. Mindezzel együtt is az egyik legkézenfekvőbb megoldás a Powerline, ha a wifi becsődöl, és nem szeretnénk kábelekkel díszíteni a lakást, ráadásul kábelcsatornázni most épp nincs kedvünk. Kaphatók egy és több Ethernet-csatlakozóval vagy épp wifi routerrel kombinált modellek is.

A témát még folytatjuk.

Powerline: az elektromos hálózat felhasználása adattovábbításra

Azóta történt

Előzmények