Hirdetés

Három másodperc alatt jöhet át egy film wifin

A Samsung ma egy rövid, technikai részleteket alig tartalmazó közleményben igyekezett az IT-lapok címoldalára kerülni: azt ígérik a szöveg szerint, hogy a jelenleginél ötször gyorsabb wifikapcsolatot biztosító technológiával fognak színre lépni.

A kissé enigmatikus közlemény hangsúlyozza, hogy mérnökeiknek két, mindeddig nagy akadályt képező problémát is sikerült megoldaniuk a 60 GHz-es sávon: nevezetesen az igen rövidnek számító hatótávolságot megnövelték, illetve a könnyű árnyékolási lehetőséget is kiküszöbölték.

Ha mindez igaz, akkor el kell fogadni, hogy a másodpercenkénti 4,6 gigabites átvitelre is képes technológiájuk széles körben felhasználható módon kerül be termékeikbe (vagyis egy átlagosan tömörített, nem túl jó minőségű, kb. egygigás filmet nagyjából három másodperc alatt lehetne átvinni egyik eszközről a másikra).

A jelenlegi wifis rendszerek a 2,4, illetve az 5 GHz-es sávot használják, és a mostani technológiával – ha minden összejön – az elérhető maximális sebesség körülbelül 1 Gb/s.

A cég azt ígéri, hogy az első, a 60 GHz-es szabványt használó készülékek megjelenése jövőre várható, és a Samsung azt is tervezi, hogy a technológiát nagyon sok helyen, tévékben, orvosi eszközökben, telefonokban és egyéb intelligens eszközökben is használni fogja. De azt is hangsúlyozzák, hogy ez nagyon új megoldás, a tömeges elterjedésre még éveket kell várni.

Azóta történt

  • A wifi blokkolása illegális

    Tilos megakadályozni, hogy az emberek hotspotokat használjanak. Egy szállodalánc mégis megtette, most fizethetnek.

Előzmények

  • Új támadási felületek: a viselhető számítástechnikai eszközök

    A Kaspersky kutatói szerint ezeknek a kiegészítőknek a tömeges megjelenése számos új biztonsági kockázatnak teszi ki a tulajdonosokat, és a gondokra minél előbb megoldást kell találni.

  • A Samsung szökni próbál, a Microsoft nem engedi

    A dél-korai gyártó úgy véli, hogy a korábbi androidos lincencszerződések már nem érvényesek, de Redmondban természetesen másképp látják a helyzetet.