Ultimaker 3: csak pár lépésre a tökéletestől

A holland gyártó legújabb 3D nyomtatója lélegzetelállító minőségre képes, nagyjából bolondbiztos, csak erős behatásra hibázik. Tudásához képest az ára is a helyére került.

Új gép, új Cura

Az Ultimaker által fejlesztett szeletelőszoftverben az a jó, hogy a nyomtatótól megkapja az információkat a behelyezett alapanyagokról és fejekről, tehát alapvetően úgy áll fel a program, hogy már csak a minőséget kell átállítanunk, ha akarjuk. A korábbi verzióban még fel volt cserélve a két fej, ebből adódtak problémák, mostanra azonban ezt is javította a gyártó, így az egyes és a kettes mag valóban az, ami.

Az IP kamera képe nem tökéletes, de jól pozícionált
Az IP kamera képe nem tökéletes, de jól pozicionált [+]

Külön meghatározható, hogy az adott modellt melyik fej nyomtassa, ahhoz használjon-e támasztékot, és ha igen, akkor saját anyagából vagy a kettes fejet igénybe véve. Továbbra is szolgálja kényelmünket a tárgyspecifikus beállítás, így egy nyomtatási cikluson belül is van lehetőségünk többféle minőségű, kitöltésű, vagy támasztékolású tárgy egyidejű elkészítésére.


[+]

A Cura alapértelmezésben négy módot ajánl az Ultimaker 3-hoz: a 0,2 mm-es, 0,15 mm-es, 0,1 mm-es, illetve a 0,06 mm-es rétegvastagsághoz igazított beállítást. A gyártó szerint akár 20 mikronos pontossággal is dolgozhatunk a 0,4 mm-es fúvókákkal, de erre viszonylag ritkán lesz szükség, a 0,06 mm-es gyári beállítások mellett is lélegzetelállító minőséget kapunk.

Szinte hibátlan
Szinte hibátlan [+]

A 3D nyomtatók teszteléséhez használt 3D Benchy hajón olyan részleteket lehet kivenni, melyeket eddig egyetlen általunk tesztelt nyomtató nem produkált, de az általunk megkérdezett szakértők is inkább odahívták munkatársaikat, hogy megmutassák nekik, mire is képes az Ultimaker 3. A hajó hátsó falán ugyanis van egy rendszám, amire a modell készítője a 3D Benchy feliratot tervezte, de ezt eddig egyik elkészült nyomaton sem tudtuk elolvasni. Most viszont igen.


[+]

Az oldható támasztéknak hála olyan modellek gyárthatók, melyek idáig elképzelhetetlenek, vagy legalábbis rendkívül macerásak lettek volna. Ilyen az utcai pad makettje, itt a lécek közül csak rengeteg munka árán tudtuk volna eltüntetni a PLA-ból készült támasztékokat, vagy a puma, ami szintén egy ciklusban készült, és az oldható segédanyagnak köszönhetően némi áztatás után a testét összenyomva harapni is képes.

A nyomtatási időt ugyan jelentősen növeli a segédtorony használata, ám ha a két fejet együtt használjuk, mindenképp érdemes élni ezzel a lehetőséggel, amit a Cura automatikusan felajánl. A fúvókákból ugyanis használat után apró szálak lóghatnak, ezeket tisztítja le egy félreeső sarokban a gép, ha hagyjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények