Ultimaker 3: csak pár lépésre a tökéletestől

A holland gyártó legújabb 3D nyomtatója lélegzetelállító minőségre képes, nagyjából bolondbiztos, csak erős behatásra hibázik. Tudásához képest az ára is a helyére került.

Kétfejű sárkány

Extrudermagból kétféle került a piacra, az AA és a BB jelölésű. Előbbi az általános, PLA és ABS szálakhoz használható fúvókát rejti, míg utóbbi jóval finomabb, teflonos borítást is kapott, így az oldható támasztéknak használt PVA is könnyedén mozog benne. Bár nem erre találták ki, ez a fej is alkalmas PLA továbbítására, baja nem lesz tőle, csak a nyomtató szekál majd folyamatosan, hogy a csomagban találunk kifejezetten erre a célra fenntartott hotendet is.

Hirdetés

Használat közben megfigyelhető, hogy az eddig sem túl hangos Ultimaker még tovább halkult, zajmérőnk szerint nyomtatás közben nem is nagyon ment 40 decibel fölé a hangerő, és a tálcamozgatás is lényegesen csöndesebben történik, mint a korábbi, általunk is próbált példányon. Ez már az a kategória, ami egy nyitott iroda közepén sem fog senkit zavarni, mindenki normál hangerővel tud beszélgetni mellette.

A munka kifejezetten egyszerű és kényelmes, az Ultimaker továbbra is kitart a tekerőtárcsás irányítás mellett, amin minimális finomhangolást végeztek: a fokozatok valamelyest határozottabban kattannak, így kisebb az esélye, hogy a gombnyomás helyett arrébb ugrunk a listában.

Két fej használatához érdemes segédtornyot építeni, különben...
Két fej használatához érdemes segédtornyot építeni, különben... [+]

A már említett USB kapu mellett USB-s nyomtatócsatlakozót is találunk, illetve hálózatra is köthető Ethernet kábel vagy Wi-Fi segítségével. A vezeték nélküli hálózat beállítását profin oldották meg az Ultimakernél, először létrehoz egy jelszó nélküli hotspotot, erre csatlakozva okostelefonról, táblagépről vagy PC-ről is pont ugyanolyan egyszerűen adhatjuk meg a paramétereket, ugyanis csak meg kell nyitni a böngészőt, amely automatikusan a nyomtató saját oldalára visz, ott beállítva a használni kívánt Wi-Fi hálózatot már csatlakozik is át az eszköz.

Két spulni is elfér a konzolon
Két spulni is elfér a konzolon [+]

A legújabb, 2.3.1-es verziójú Cura szeletelőprogram észleli a vezeték nélkül csatlakoztatott nyomtatót is, és felajánlja az azonnali nyomtatást. Sőt a Windows 10 a megfelelő fájlok gyorsmenüjében szintén lehetőséget biztosít a nyomtatóra küldésre, pont mint az egyszerű dokumentumok esetében.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények