Tények és tévhitek a filamentekről

Olvasói felmérésünkben sokan szerettek volna többet megtudni a 3D nyomtatással kapcsolatos vélt vagy valós veszélyekről, illetve az alapanyagokról. Megkérdeztük a szakértőt.

Műanyagszál, a 3D nyomtatás alapja

A szálbehúzásos 3D nyomtatás alapanyagát, a kompozit szálakat filamentnek hívjuk. Rengeteg fajtája létezik, különböző anyagokból gyártják, számtalan színben és formában kapható. Ma Magyarországon is több cég foglalkozik ezek előállításával, ezért Dr. Bodnár Zsolt vegyészmérnököt, a Philament vezető fejlesztőjét kérdeztük, mit érdemes tudni a legelterjedtebb 3D nyomtatók alapanyagairól.

Hirdetés

Tegyük fel, hogy bemegyek egy 3D kellékanyagokat árusító boltba. Fogalmam sincs, hogy mit kell nézni, csak azt látom, hogy ötezer forinttól 30-40 ezer forintig mindenféle filamentet árulnak. Mi okozza a hatalmas árkülönbözetet?

Alapvetően meg kell különböztetni általános használatra készült, illetve technikai filamenteket. A technikai filamentek speciális célokra készülnek, egy-egy iparág igényeihez igazodva. Ez, és a gyártók közötti különbségek együtt okozzák az árbeli eltéréseket. Más az ára például az Amerikából és más a Kínából származó PLA alapanyagnak is.


[+]

Szűkítsük a kört, nekem egy egyszerű, fehér színű PLA-ra van szükségem. Még mindig hatalmas a szórás.

A különbség abból is eredhet, hogy bizonyos gyártók – mi is ide soroljuk magunkat – magasabb elvárásoknak megfelelő anyagokat gyártanak. Maradjunk a fehér színű példánál: mi olyan fehér színű filamentet állítunk elő, amelyik akkor is fehér, ha egy rétegben nyomtatjuk, nem lesz áttetsző. Másrészt fontos szempont lehet az is, hogy a nyomtatott tárgy mennyire áll ellen a különböző időjárási körülményeknek.

A mi filamentjeink UV stabilizátorral készülnek, azaz alkalmasak kültéri alkalmazásra is. Receptúránkban az alap polimer és a színezőanyag mellett elég sok mindent belekeverünk, például belső csúsztatót, ami azért kell, hogy a nyomtatóban jobban mozogjon az anyag, könnyebb legyen vele dolgozni. Másrészt lágyabbak is, nem törnek olyan könnyen, mint egyes alsókategóriás anyagok, ahol erre nem fordítottak megfelelő figyelmet. Ezek az adalékanyagok természetesen drágítják a filamentet, de teret engednek a többrétű felhasználásnak, és lényegesen jobb felhasználói élményt biztosítanak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Nyomtass te is 3D-ben!

    Testközelből napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő technológiájáról.

Előzmények