Retró ajándékok kockáknak

Retina és játék

Az alább listázott teljesen felesleges, ám annál inkább vágyott termékek igen jó ajándékok lehetnek a havernak vagy akár magunknak, csak az a baj, hogy a nők inkább valami jót, szépet vagy hasznosat vennének. Ők sokszor nem értik a kockalelket és talán azt gondolják, hogy roppant drága kütyüknek örülnek csak az IT iránt érdeklődő férfiak. Tévedés. Valahogy, véletlenül és többszörösen indirekt módon juttassátok el hozzájuk ezt a cikkecskét és talán karácsonyig leesik nekik is, hogy lejárt a sálak, parfümök, szappanok, kesztyűk ideje. És igen, a sapkáké is, hacsak nincs rájuk írva például, hogy Commodore vagy Sinclair!

Kocka csajoknak Retina +++++ felbontás

retro

Általában kart karba öltve jár a retró dolgok iránti érdeklődés és a „kockaság”, azaz a vonzódás a számítástechnika és a modern technológia kultúrájához. Hölgyeké az elsőbbség, úgyhogy kezdjük mindjárt egy alkalmi vétellel, mely egyesíti magában a hangulatos, múltidéző designt, a leleményességet, a praktikumot és a szépséget is (utóbbi környezetfüggő is, vagyis nem mindegy, hogy ki áll az eszközzel szemben). Miért ne vehetnénk ugyanis (főleg) hölgyismerősünknek tükröt? Még fantáziátlannak sem kell lennünk, ha az illető érdeklődik a több mint tíz évvel ezelőtt még általánosan használt technológiák vagy lakberendezési tárgyak iránt, elég ha a retró TV tükröt választjuk. A tévé hangolószervek foglalnak egy kis helyet, de a kép felbontása (az üveg egyenetlenségeit és színszóró hatását leszámítva) megegyezik a foncsorfelületet alkotó szemcsék méretével, szóval a Retina kulcsszó után akárhány pluszjelet tehetnénk, ha lenne almás logó a terméken. Ha egy háztartásban élünk a megajándékozottal, akkor sem fogjuk bánni, és lehet, hogy ezután reggelenként már nem felejtjük el megigazítani azt az inggallérunkat. A tükör előtti spontán önmulattató hírrögtönzésekért a gyártó nem vállal felelősséget: 3850 Ft-ért már be lehet szerezni az előszobák érdemes dísztárgyát.

Brick Game, azaz Tetris-klón

retro

Nem valószínű, hogy a 0-50-es korosztályból bárkit elő tudnánk húzni, aki ne tudná, hogy mi az a Tetris. Döbbenet, de az 1986-os játék még ma is népszerű. Eredetileg a szovjet DVK-2 gépre készült el, karakteres (ASCII-szerű) megjelenítőre, először Commodore 64-re és IBM PC-re jelent meg kereskedelmi változata, de játszották már oszcilloszkópon és kollégiumi toronyház világítási rendszerén is, lehet, hogy a Mindenható szupernova-együttállásra is implementálja majd, ki tudja. Az biztos, hogy most ezerszám vannak az interneten hivatalos és vad klónjai a játéknak, feltelepíthető okostelefonra, és nem egy hagyományos mobilba is beégették. Nekünk kevesebb, mint ezer forintot kell ahhoz áldoznunk, hogy magunkat vagy mást megörvendeztessünk egy kézi Brick Game készülékkel, sőt, egyes trafikokban feleennyiért is kapható. Két ceruzaelemmel szoktak működni a rendszerint számos más játékot is tartalmazó monokróm LCD kijelzős csodák. Nem tartósak, csak pótolhatók, de sok utazást, várakozást lerövidíthetünk segítségükkel – legalábbis virtuálisan.

Hirdetés

Hangosan

Audio kazettát formázó USB elosztó

retro

Akinek van laptopja és külső perifériákat (egér, billentyűzet, flash drive) szeret hozzá használni, annak biztosan jól jön egy USB elosztó. Az sem gond, ha már van neki, mert mi tudunk jobbat, vegyük például a magnókazettát formázó modelleket. Mindenki emlékszik még a kétoldalas, sztereó hangfelvételekhez és 8 bites mikroszámítógépekhez (Commodore 64, Sinclair Spectrum) is használt, sokat csévélt, olykor begyűrődő, idővel jócskán megkopó szalagokra a jellegzetes kompakt kazettában. Nem azért szeretjük, mintha a CD vagy az MP3 rosszabb lenne, csak egyszerűen azért, mert mi még tekergettük ceruzával, kölcsönadtuk, másoltuk, olykor tönkretettük, és mindig lestük a rádióban az új számokat (emlékszik még valaki a Magnósok, figyelem! című műsorra?). Akárhogy is, ma már nem használjuk, de ha időnként szemünk elé kerül egy pörgős munkanapon, azért hálásak vagyunk.

Számos változatban kapható a kazetta formájú USB elosztó, vannak három és négy csatlakozóval épített modellek, és általában nem jár hozzájuk tápegység. Zömük USB 2.0 perifériák kezelésére képes (USB 1.1 kompatibilitás adott), szóval a nem nagy energiaigényű perifériákhoz pont megfelelnek. Mintegy 3600 Ft fejében már beszerezhetők.

Retró mikrofon

retro

A legtöbb webkamerában ma már van beépített mikrofon is, mely ugyanazon az USB-kábelen továbbítja a hangot kódoló jelet, mint a képet. Előfordul azonban, hogy ennek minősége eléggé csapnivaló, és ilyenkor kifejezetten jól jön egy mikrofon. Ezt a jó öreg jack hangkimenet aljzatba csatlakoztatva áthidalhatjuk a rendszer gyengeségeit (persze kicsit molyolni kell a Skype-beállításokkal, de a varázsló sokat segít). Ha már mikrofon, és videóbeszélgetésre fogjuk használni, akkor a hangminőség mellett fontos, hogy megjelenésében hangulatos legyen.

retro

A retró mikrofon néven (vagy inkább ezekkel a kulcsszavakkal) jegyzett termékek pont úgy néznek ki, mint a múlt század közepének rádiófelvételekhez használt asztali modelljei, és jó alkalmat szolgáltatnak arra, hogy beszélgetés közben bohóckodhassunk is egy cseppet. Sajnos annyira azért nem olcsók, itthon úgy 6000 Ft-ért juthatunk egy autentikusabb megjelenésű darabhoz, de kínai ingyen házhoz szállítós oldalakon harmad- vagy féláron is előfordulhatnak.

Retró telefonkagyló

retro

Nem kell annyira kockának lenni, de nem árt már a negyvenes éveinket taposni ahhoz, hogy ismerős lehessen számunkra a klasszikus, annak idején még bakelitből öntött telefonkagyló. Az eszköz jellemzően fekete színben volt elérhető és vezeték kapcsolta a jó öreg tárcsás telefonkészülékhez, a kapcsolásra olykor órákat kellett várni, a telefon bekötésére pedig éveket – legalábbis Magyarországon.

Jelképes, 5590 Ft-os áron találkoztunk hazai webáruházakban a klasszikus kézibeszélő modernizált változatával, mely akkumulátoros és Bluetooth alapú, így vezeték nélkül párosítható bármilyen kompatibilis eszközzel (PC, laptop, mobiltelefon, okostelefon, táblagép). Ha már párosítottuk, akkor szabadon beszélgethetünk, akár egy kihangosítóval is, és közben a képernyős eszközt másra is használhatjuk, utánanézhetünk egy e-mailnek vagy felírhatunk egy telefonszámot. A legmenőbb és leghipszteresebb mégis az, ha egy nő az elegáns retiküljéből rántja elő a jó fogású kiegészítőt és használja is utcaszerte.

Óra és egyéb finomságok

Bináris óra hardcore kockáknak

retro

Már tíz dollárért (itthon viszont úgy 8000 Ft-ért) kaphatunk olyan ajándékot, amivel a megajándékozott legtöbb ismerősét az őrületbe kergethetjük. A bináris óra hátránya, hogy ránk is hasonlóképpen hathat, amennyiben nem Altair 8800-as gépen programozunk, vagy már egy ideje nem kockás papíron tervezzük a grafikai elemeket. Az ilyen órák lényege, hogy a megszokott tízes számrendszer helyett kettest használnak, így gyakorlatilag egyesek és nullák, azaz világító és sötét LED-ek formájában szembesülünk a számértékekkel. A dolog másik, antropomorfabb megtestesülése, amikor az óra pusztán pixelesnek ható számlapot alkalmaz, amin legtöbbször LED-ek rajzolják ki a normál, decimális számjegyeket, legyen szó időről vagy dátumról. Előfordul még minden egyéb variáció, olykor a kettes számrendszer minden nyoma nélkül is. Akárhogy is, vásárláskor egyre ügyeljünk: a kütyü értse a párologtatók bináris programozási nyelvét is!

retro

Ha az árat sokallnánk, akkor némi elektroműszerészi vénával és minimális gyakorlattal magunk is építhetünk bináris órát PIC-ből, amit oda építünk be, ahová csak szeretnénk.

Retró tokok

retro

Annyi jó dolognak van hasáb formája, hogy a különféle okostelefontokok tervezői sosem meríthetik ki a lehetőségeket. Miért választanánk egy fantáziátlan, puszta fekete védőtokot, ha nem sokkal drágábban kedvenc retró játékkonzolunk vezérlőjéhez tehetjük hasonlatossá mobilunkat?

retro

Az élet persze igazságtalan, mert az iPhone-tulajdonosok – a készülékek kötött mérete miatt – előnyt élveznek a kínálatot tekintve, míg az Android, Blackberry és Symbian rajongói jóval kevesebből választhatnak. Így is jut azonban minden platformra audio kazettát, régi mobilt, Nintendo-vezérlőt , fényképezőgépet vagy konkrétan Game Boyt mintázó gumibugyi. A hazai árak kissé magasak, 4-5000 Ft-ot taksál egy míves darab, de „occó” webáruházakból hasonlókat 3-4 dollárért rendelhetünk.

retro

ION Tape Express kazetta digitalizáló

retro

Talán még nem késő, hogy akik sok régi és másutt nem fellelhető hangfelvétellel rendelkeznek, azok megmentsék azokat az utókor (és maguk) számára. Mára megkoptak a slágerek, és nehezen vagy egyáltalán nem visszatölthetőek a régi 8 bites gépekkel készült adatfelvételek sem. Cselekedni kell, és hogy legyen mivel, az ION audio kompakt megoldást kínál. A klasszikus Walkmanhoz hasonló kis kazettás egysége normál és krómdioxidos szalagokat is fogad, a hangot pedig azonnal digitalizálja és USB kapcsolaton továbbítja a számítógép (PC, Mac, Linux) felé. Jár hozzá a felvételek készítését megkönnyítő célszoftver, a EZ Vinyl/Tape Converter is, de használhatunk mást is, driverre nincs szükség. Az energiát USB-ről kapja, de igény szerint tápolható két ceruzaelemmel is.

retro

Nem mondom, hogy korszakalkotó találmány, és 15 ezer forintos árával nem is túl olcsó az ION Tape Exoress, de kulcsrakész megoldás, iTunes-feltöltés funkcióval. Persze ha veszünk egy régi, keveset használt Walkmant, jack átjátszó kábelt, az ingyenes Audacity szoftvert és a gép jack bemenetén digitalizálunk, az is működhet, jóval olcsóbban, csak épp ajándékozásra a házilag összedobott készlet nem a legideálisabb.

Ha drágább és ütősebb kellene

Ha igazi különlegességet szeretnénk, akkor további ötleteket és persze ihletet is meríthet az olvasó a Retró reinkarnációk című írásomból is, az abban ismertetett termékek ma is kaphatóak.

Azóta történt

 • A hétvégén retró video- és kvarcjáték-kiállítás a Csokiban

  A helyszínen nem csak nézelődni lehet: a lényeg az élmény, így kipróbálhatóak a régi idők játékai.

Előzmények

 • Egy hónap múlva nyit a retrószámítógépes találkozó Ajkán

  2014. július 18. és 20. között ismét összegyűlnek a retrószámítógépek megszállottjai az immár hagyományos összejövetelre.

 • Májusban újra retrószámítógépes kiállítás Szegeden

  A szegedi kezdeményes nagy sikerét bizonyítja, hogy idén már ötödik alkalommal várják a régi gépek és játékok iránt érdeklődőket.

 • Kütyübarátok Húsvétja

  Ma és holnap a különféle mobileszközök és egyéb hardverek kiállítása zajlik a Millenáris B épületében. Ma este hattól az Okostelefon Akadémia várja az érdeklődőket, holnap egész nap a Veletech 2014.