Retró ajándékok kockáknak

Óra és egyéb finomságok

Bináris óra hardcore kockáknak

retro

Már tíz dollárért (itthon viszont úgy 8000 Ft-ért) kaphatunk olyan ajándékot, amivel a megajándékozott legtöbb ismerősét az őrületbe kergethetjük. A bináris óra hátránya, hogy ránk is hasonlóképpen hathat, amennyiben nem Altair 8800-as gépen programozunk, vagy már egy ideje nem kockás papíron tervezzük a grafikai elemeket. Az ilyen órák lényege, hogy a megszokott tízes számrendszer helyett kettest használnak, így gyakorlatilag egyesek és nullák, azaz világító és sötét LED-ek formájában szembesülünk a számértékekkel. A dolog másik, antropomorfabb megtestesülése, amikor az óra pusztán pixelesnek ható számlapot alkalmaz, amin legtöbbször LED-ek rajzolják ki a normál, decimális számjegyeket, legyen szó időről vagy dátumról. Előfordul még minden egyéb variáció, olykor a kettes számrendszer minden nyoma nélkül is. Akárhogy is, vásárláskor egyre ügyeljünk: a kütyü értse a párologtatók bináris programozási nyelvét is!

retro

Ha az árat sokallnánk, akkor némi elektroműszerészi vénával és minimális gyakorlattal magunk is építhetünk bináris órát PIC-ből, amit oda építünk be, ahová csak szeretnénk.

Hirdetés

Retró tokok

retro

Annyi jó dolognak van hasáb formája, hogy a különféle okostelefontokok tervezői sosem meríthetik ki a lehetőségeket. Miért választanánk egy fantáziátlan, puszta fekete védőtokot, ha nem sokkal drágábban kedvenc retró játékkonzolunk vezérlőjéhez tehetjük hasonlatossá mobilunkat?

retro

Az élet persze igazságtalan, mert az iPhone-tulajdonosok – a készülékek kötött mérete miatt – előnyt élveznek a kínálatot tekintve, míg az Android, Blackberry és Symbian rajongói jóval kevesebből választhatnak. Így is jut azonban minden platformra audio kazettát, régi mobilt, Nintendo-vezérlőt , fényképezőgépet vagy konkrétan Game Boyt mintázó gumibugyi. A hazai árak kissé magasak, 4-5000 Ft-ot taksál egy míves darab, de „occó” webáruházakból hasonlókat 3-4 dollárért rendelhetünk.

retro

ION Tape Express kazetta digitalizáló

retro

Talán még nem késő, hogy akik sok régi és másutt nem fellelhető hangfelvétellel rendelkeznek, azok megmentsék azokat az utókor (és maguk) számára. Mára megkoptak a slágerek, és nehezen vagy egyáltalán nem visszatölthetőek a régi 8 bites gépekkel készült adatfelvételek sem. Cselekedni kell, és hogy legyen mivel, az ION audio kompakt megoldást kínál. A klasszikus Walkmanhoz hasonló kis kazettás egysége normál és krómdioxidos szalagokat is fogad, a hangot pedig azonnal digitalizálja és USB kapcsolaton továbbítja a számítógép (PC, Mac, Linux) felé. Jár hozzá a felvételek készítését megkönnyítő célszoftver, a EZ Vinyl/Tape Converter is, de használhatunk mást is, driverre nincs szükség. Az energiát USB-ről kapja, de igény szerint tápolható két ceruzaelemmel is.

retro

Nem mondom, hogy korszakalkotó találmány, és 15 ezer forintos árával nem is túl olcsó az ION Tape Exoress, de kulcsrakész megoldás, iTunes-feltöltés funkcióval. Persze ha veszünk egy régi, keveset használt Walkmant, jack átjátszó kábelt, az ingyenes Audacity szoftvert és a gép jack bemenetén digitalizálunk, az is működhet, jóval olcsóbban, csak épp ajándékozásra a házilag összedobott készlet nem a legideálisabb.

Ha drágább és ütősebb kellene

Ha igazi különlegességet szeretnénk, akkor további ötleteket és persze ihletet is meríthet az olvasó a Retró reinkarnációk című írásomból is, az abban ismertetett termékek ma is kaphatóak.

Azóta történt

 • A hétvégén retró video- és kvarcjáték-kiállítás a Csokiban

  A helyszínen nem csak nézelődni lehet: a lényeg az élmény, így kipróbálhatóak a régi idők játékai.

Előzmények

 • Egy hónap múlva nyit a retrószámítógépes találkozó Ajkán

  2014. július 18. és 20. között ismét összegyűlnek a retrószámítógépek megszállottjai az immár hagyományos összejövetelre.

 • Májusban újra retrószámítógépes kiállítás Szegeden

  A szegedi kezdeményes nagy sikerét bizonyítja, hogy idén már ötödik alkalommal várják a régi gépek és játékok iránt érdeklődőket.

 • Kütyübarátok Húsvétja

  Ma és holnap a különféle mobileszközök és egyéb hardverek kiállítása zajlik a Millenáris B épületében. Ma este hattól az Okostelefon Akadémia várja az érdeklődőket, holnap egész nap a Veletech 2014.