Nyakunkon az önvezető járművek

Az utazni vágyók kegyeiért versenyeznek

Azt írja a Bloomberg, kezdheti felkötni a gatyáját az Uber, ugyanis az egyik legnagyobb befektetője, a Google fogja hamarosan megszorongatni.

Hirdetés

A Google Ventures (GV, a kockázati tőke-befektetési ága a cégnek) 2013 nyarán 258 millió dollárral szállt be az Uber finanszírozásába. Sőt, tavaly még ennél is többet tettek bele. A Bloomberg újságírója arra számított, hogy előbb-utóbb fel is vásárolja majd a Google az Ubert, ugyanis még igazgatósági tagot is delegáltak a taxiapp vezetőségébe.

Ehhez képest most az a hír járja, hogy a Google is saját megoldásban gondolkozik a taxialkalmazás tekintetében, méghozzá elég merész koncepcióval. Állítólag annyira belelendültek, hogy már tesztelik a megoldásukat, és erről nem csak hogy tájékoztatták az Ubert, még képernyőképeket is mutattak nekik a készülő alkalmazásból. Az ügy kapcsán a keresőóriás emberét kirakhatják az Uber vezetőségéből.

Ma még kell a sofőr, de a Google szerint nem sokáig
Ma még kell a sofőr, de a Google szerint nem sokáig

A Googlenél évek óta dolgoznak az önvezető (autonóm) járművek fejlesztésén, sok százezer kilométeren vannak már túl, Amerika több államában közlekedhetnek tesztelési célzattal ezek a gépek. Larry Page vezérigazgató személyes küldetésének érzi, hogy okosabbá tegye a városokat. Ennek az egyik módja, ha megreformálja a közlekedést.

Ezzel kapcsolatban az idei Detroit Auto Shown az autonóm járművek fejlesztésével kapcsolatban Chris Urmson azt mondta, az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy vezető nélküli autók cirkálnak a városban, menet közben pedig összeszedik az utazni vágyókat, elszállítják őket a célba, majd járőrőznek tovább.

A Google azt nyilatkozta, 2-5 éven belül a Google X Labs piacképessé teszi az autonóm járművek technológiáját. Sok szempontból nagyon jó helyzetben van a cég. Például azért, mert az Uber is a Google Maps szolgáltatását használja. Tehát anélkül, hogy a keresőóriásnak akár csak egyetlen fuvart teljesítenie kéne, irtózatos mennyiségű statisztika áll rendelkezésére: utazási és forgalmi mintázatok, balesetek, dugók, stb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Kertvárosi trollok a Google Waze ellen

    Ez történik, amikor a modern technikával elégedetlen közösség kilép a megszokott sémákból és kreatívan fog össze a közös cél érdekében.