Mostantól virtuális sétát tehetünk a Bolsojban is

Hirdetés

A moszkvai Nagyszínház – a Bolsoj – Oroszország egyik szimbóluma, és mostantól a Google nagy vállalkozásának következő elemeként a Google Kulturális Intézetének oldalán az internetezők virtuális túrát tehetnek az épületben, közelebbről is megismerhetik eseménydús történetét, felállhatnak a világ egyik leghíresebb színpadára, és még a zenekari árokba is bepillanthatnak.

A Bolsoj virtuális bejárásához elég a Google Térkép Street View nézetén vagy a Google Kulturális Intézetének oldalán rákeresni a moszkvai intézményre.

A virtuális séta mellett három – összesen 171 tárgyat bemutató – kiállítás is megtekinthető az oldalon. Az internetezők először láthatják a Bolsoj jelmezeit és a színházmúzeum fotógyűjteményét is megnézhetik, amely a színház életének izgalmas pillanatait mutatják be a XIX-XX. század fordulóján.

A moszkvai Bolsoj a Street View-ban

A Google Cultural Institute célja, hogy a világ kulturális kincsei, archívumai, a kulturális örökség részei és egyéb kulturális anyagok elérhetővé váljanak az interneten. A kezdeményezés azért jött létre, hogy a világ kultúrájának minél nagyobb részét fedezhessék fel az emberek a neten. A Google Kulturális Intézetének virtuális múzeumában öt magyarországi múzeum anyaga található (Iparművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Nemzeti Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum, Szépművészeti Múzeum), 2013. október óta pedig az internetezők virtuális sétát tehetnek az Iparművészeti Múzeumban.

Az intézetnek több mint 500 partnere van a világ 60 országában. Az összes kiállítási anyagot figyelembe véve több mint 69 ezer műtárgyat nézhetnek meg virtuálisan az internetezők, melyek közül 96 darabot rendkívüli részletességgel, akár gigapixeles felbontásban is megvizsgálhatnak.

Azóta történt

Előzmények