Naprakész hálózati nyilvántartás és teljes kontroll

A Szupergyors Internet Program annyira komplex, hogy 2,5 milliárdért kell fejleszteni hozzá Hálózatfejlesztést Támogató Monitoring Rendszert is.

Hirdetés

Mindenkinek lehet harminc megabitje

A kormányzati ígéret szerint két évvel az uniós céldátum előtt, 2018-ban Magyarországon minden háztartás, vállalkozás és közintézmény legalább 30 megabites internetkapcsolattal csatlakozhat a világhálóra. A Szupergyors Internet Program (SZIP) sikere a szigorú ütemezés és megfelelő technikai háttér esetén biztosítható - hangzott el a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) keddi sajtótájékoztatóján.


(forrás: KIFÜ) [+]

2012-13 fordulóján 30 Mbps nagyon gyorsnak számított, ezért kapta a projekt a szupergyors elnevezést. Az ezer megabites megoldások mellett ma már ugyan nem feltétlenül ez a kifejezés jut eszünkbe a harmincas szám láttán, az elnevezés ennek ellenére marad, a fejlesztések pedig valamivel kevesebb mint félmillió magyar családnak lehetnek fontosak, ennyi háztartásban ugyanis jelenleg nincs kiépített infrastruktúra a SZIP-kompatibilis kapcsolat kiépítéséhez.

Mivel a kormánynak nem volt valódi, naprakész lefedettségi térképe a vezetékes szélessávú internet tekintetében, első lépésként készítettek egyet - tájékoztatott Dr. Kelemen Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője. Hozzátette, ezzel egy régi hiányosságot sikerült megszüntetni. Örömét fejezte ki, hogy a nemzetközi tapasztalatok szerint általában 3,5 évig tartó, átfogó infrastruktúra-felmérés a magyaroknak pusztán fél évébe került, megjegyezte ugyanakkor, hogy a frissítéseknek folyamatosnak kell lenniük.


(forrás: KIFÜ) [+]

A piac felmérése és folyamatos monitorozása azért fontos, hogy "csak azokon a helyeken legyen fejlesztés, ahol jelenleg nincs megfelelő infrastruktúra a 30 megabites kapcsolathoz, oda pedig semmiféle támogatás ne kerülhessen, ahol már megoldott." Kelemen Csaba úgy fogalmazott, szükséges a kontroll a támogatásban részesülő szolgáltatók felett, a folyamatok felügyeletéhez pedig erőforrást kell biztosítani. "Ne adjunk feleslegesen olyan forrást  a piaci szereplőknek, amire nincs szükség" - pontosított.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények