Digitális támogatási program indul kis- és középvállalkozásoknak

Az országos rendezvénysorozat dél-alföldi nyitóeseményét Szegeden tartották.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) bejelentette, hogy a hazai kkv-k informatikai képességének fejlesztésére, digitalizációjuk elősegítésére Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! néven szemléletformáló projektet hívott életre.

Audit és tanácsadás

A szervezők szerint jelentős probléma, hogy a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások bizalmatlanok az informatikai eszközökkel, az online világgal szemben, ezért csak korlátozottan használják az ebben rejlő lehetőségeket. Így komoly lemaradásban vannak európai versenytársaikhoz képest. A program célja, hogy megszüntesse a kkv-k fenntartásait az internetalapú szolgáltatásokkal kapcsolatban, növelje a vállalkozások informatikai képességét, továbbá segítséget nyújtson számukra a korszerű digitális eszközök bevezetésében. A digitális felzárkózás amellett, hogy a gazdaság motorját is fellendíti, a cégek hatékonyabb és gazdaságosabb működését egyaránt szolgálja.

A program során olyan fizikai eszközökkel, szoftverekkel vagy módszerekkel lehetnek gazdagabbak a hazai vállalkozások, melyek a régmúltat idéző papíralapú vagy elavult informatikai megoldásokat váltják le. A projekt egyik fő pillére, hogy a vállalkozásokat 29 fős, országos lefedettségű, felkészült IKT-tanácsadócsoport segíti, akik teljesen ingyenesen auditot végeznek, vagyis felmérik a vállalkozások digitális felkészültségét. Emellett cégre szabottan javaslatokat tesznek az informatikai fejlesztési lehetőségekre, illetve ezek megvalósításához a rendelkezésre álló pályázati forrásokról is tájékoztatást adnak – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, Kelemen Csaba a nyitóbeszédében elmondta, hogy az augusztusban megjelenő GINOP 3.2.2 pályázati felhívás (vállalkozások infokommunikációs fejlesztéseire) 17,5 milliárd forint vissza nem térítendő, és 24 milliárd forint visszatérítendő össztámogatást is nyújt a pályázóknak, illetve  nulla százalékos mikrohitelt és könnyített bírálati feltételek melletti banki hitelt. A projektben elérhető lesz egy interaktív, szemléletformáló tudástár, megoldásokkal, hasznos információkkal. A cégek a részvételt követően a „Digitálisan Felkészült Vállalkozás” minősítést is megkapják.

A fejlettebb régiók kimaradnak

A nyitóesemény végén tartott kerekasztal-beszélgetésen konkrét gyakorlati tapasztalatok is elhangzottak: többek között például az, hogy egy online számlázó program bevezetése 1 év alatt 100 ezer forint megtakarítást eredményezett az egyik, míg az internetes banki szolgáltatások igénybevétele 30-40 %-os banki költségcsökkenést a másik vállalkozás számára.

A jövő év nyaráig tartó projektben országszerte – Budapest és Közép-Magyarország kivételével – mintegy 3000 kkv-t kívánnak elérni. A GINOP projekt konzorciumban jött létre az MKIK koordinálásával, az INFOTÉR és a KIFÜ (Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség) közreműködésével.

A projektről és a programhoz való csatlakozási lehetőségekről bővebb információ a www.vallalkozzdigitalisan.hu honlapon található.

Azóta történt

Előzmények